Bryssel-dådet
Abdesalam Lassoued.

Belgisk ilska mot Sverige efter terrordådet

Publicerad 20 oktober 2023 kl 07.52

Utrikes. Flera partier i Belgien är starkt kritiska till att svenska myndigheter inte delade med sig uppgifter om terroristen Abdesalam Lassoued – som tidigare bott som kriminell illegal invandrare i Sverige.

Dela artikeln

Två svenska fotbollssupportrar dödades och en skadades i terrordådet i Bryssel i måndags.

Det har efteråt framkommit att terroristen, Abdesalam Lassoued, bodde som illegal invandrare i Sverige under åren 2012–14. Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt införde under denna tid bland annat gratis vård och tandvård för illegala invandrare i syfte att straffa väljare som röstat på Sverigedemokraterna.

Lassoued avtjänade ett fängelsestraff i Sverige efter att polisen hittat 100 gram kokain, och utvisades sedan till Italien i enlighet med Dublinförordningen.

Kriminalvården bedömde att Abdesalam Lassoued hade narkotikaproblem och att det fanns "risk för rymning, fortsatt brottslighet, missbruk och annan misskötsamhet".

Men efter att Lassoued dykt upp i Belgien delades informationen om hans aktiviteter i Sverige inte vidare av svenska myndigheter.

Detta har väckt ilska bland en rad belgiska partier, rapporterar Ekot.

Partierna kräver nu att regeringen ska ställa krav på länder som Sverige och svenska myndigheter att att dela med sig av sådan känd information personer som Abdesalam Lassoued.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.