Konflikten i Ukraina
John McCain (t.h.), ingår i den nya panelen tillsammans med bland annat Carl Bildt.

Carl Bildt blir rådgivare åt Porosjenko

Publicerad 14 maj 2015 kl 14.43

Utrikes. Före detta utrikesminister Carl Bildt, 65, har utnämnts till rådgivare åt regimen i Ukraina. I president Petro Porosjenkos nya internationella rådgivarpanel ingår även USA-senatorn John McCain och andra kända krigshökar.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt ett dekret som publicerats på presidentens hemsida ska den internationella panelen föreslå och genomföra reformer i Ukraina.

Carl Bildt uppger på Twitter att han är "hedrad" över sin nya roll. John McCain säger å sin sida till Buzz Feed att han egentligen inte gett sitt godkännande till utnämningen, och att han inte är säker på att det är etiskt försvarbart eller ens lagligt för honom att som amerikansk senator inneha en sådan position för en främmande regim.

Bland de övriga medlemmarna i Porosjenkos råd finns Anders Åslund, en svensk ekonomiprofessor i 65-årsåldern. Åslund var i början av 90-talet rådgivare åt Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin och var en av hjärnorna bakom den "liberalisering" av den ryska ekonomin som banade väg för ett oligarkvälde. 

En annan ny rådgivare blir Carl Bildts nära vän och före detta pr-kund Micheil Saakasjvili, som är Georgiens förre president. Saakasjvili lever i exil i USA – han är nämligen efterlyst i hemlandet misstänkt för en rad brott som innefattar maktmissbruk och korruption.

Det stod under torsdagen klar att Carl Bildt – som under sin tid som utrikesminister engagerade sig mycket starkt för statskuppen i Ukraina 2014 och för den nuvarande regim som därefter grep makten – har fått ytterligare en topptjänst. 65-åringen blir styrelserådgivare åt energijätten LetterOne, som ägs av Rysslands näst rikaste man, oligarken Mikhail Fridman, rapporterar Reuters.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0