Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

Dan Eliasson stoppade gränskontroller

Publicerad 17 november 2016 kl 16.06
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson stoppade i oktober förra året ett internt förslag om att införa gränskontroller. Det avslöjas i en rapport från riksrevisionen som presenteras idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är september 2015. Antalet asylsökare från tredje världen som strömmar in i Sverige ökar för varje dag.

"Det fortsätter att komma rekordmånga asylsökande till Sverige. De senaste sju dagarna har 6 412 personer sökt asyl här", skriver Migrations­verket 18 september 2015.

Representanter från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) träffar företrädare från Tullverket, Kust­bevakningen och Migrations­verket. På agendan står införandet av gräns­kontroller för att stävja floden av afghaner, araber och afrikaner.

Gräns­kontroller bedöms vara personal­krävande, men nödvändigt. Det växande antalet asyl- och bidrags­invandrare skapar kaos i Sverige och en allt svårare arbets­situation. Inte minst för polisen som tvingas rycka ut på alla larm till asylboenden där asylsökare brukar våld.

I slutet av september, medan asylkaoset blir allt mer ohållbart, skriver Noas gränspolis­sektion en promemoria om att gränskontroller förbereds. Nationella operativa ledningsgruppen (Nolg) vill att polis­ledningen för fram förslaget till regeringen.

Stoppas av Eliasson
Den 21 oktober meddelar Migrationsverket att 9.596 invandrare från tredje världen vällt in i landet de senaste sju dagarna. Samma dag presenteras ett chockerande besked från rikspolischef Dan Eliasson.

Eliasson "ansåg" inte att "läget var sådant att Polismyndigheten kunde besluta om att återinföra gräns­kontroller", står att läsa i rapporten. Han tänker därför inte informera regeringen om att det är nödvändigt att agera, heter det. Detta trots att han, enligt tjänste­noteringar från ett telefon­samtal, är införstådd i att asylkaoset är "ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten".

Förberedelserna för gräns­kontrollerna stoppas. Asylkaoset fortsätter och förvärras.

"Första gånger över 10 000 asylsökande de senaste sju dagarna", skriver Migrations­verket i en ny press­release 9 november. De flesta av dem som kommer är afghanska män som påstår sig vara under 18 år.

Tre dagar senare tvingas regeringen agera, trots Eliassons nej. Enligt riksrevisionens rapport blir "flera berörda överraskade" eftersom de nu får kontraorder. Gräns­kontroller införs och antalet asylsökare minskar drastiskt.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0