Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

Dan Eliasson stoppade gränskontroller

Publicerad 17 november 2016 kl 16.06
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson stoppade i oktober förra året ett internt förslag om att införa gränskontroller. Det avslöjas i en rapport från riksrevisionen som presenteras idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är september 2015. Antalet asylsökare från tredje världen som strömmar in i Sverige ökar för varje dag.

"Det fortsätter att komma rekordmånga asylsökande till Sverige. De senaste sju dagarna har 6 412 personer sökt asyl här", skriver Migrations­verket 18 september 2015.

Representanter från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) träffar företrädare från Tullverket, Kust­bevakningen och Migrations­verket. På agendan står införandet av gräns­kontroller för att stävja floden av afghaner, araber och afrikaner.

Gräns­kontroller bedöms vara personal­krävande, men nödvändigt. Det växande antalet asyl- och bidrags­invandrare skapar kaos i Sverige och en allt svårare arbets­situation. Inte minst för polisen som tvingas rycka ut på alla larm till asylboenden där asylsökare brukar våld.

I slutet av september, medan asylkaoset blir allt mer ohållbart, skriver Noas gränspolis­sektion en promemoria om att gränskontroller förbereds. Nationella operativa ledningsgruppen (Nolg) vill att polis­ledningen för fram förslaget till regeringen.

Stoppas av Eliasson
Den 21 oktober meddelar Migrationsverket att 9.596 invandrare från tredje världen vällt in i landet de senaste sju dagarna. Samma dag presenteras ett chockerande besked från rikspolischef Dan Eliasson.

Eliasson "ansåg" inte att "läget var sådant att Polismyndigheten kunde besluta om att återinföra gräns­kontroller", står att läsa i rapporten. Han tänker därför inte informera regeringen om att det är nödvändigt att agera, heter det. Detta trots att han, enligt tjänste­noteringar från ett telefon­samtal, är införstådd i att asylkaoset är "ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten".

Förberedelserna för gräns­kontrollerna stoppas. Asylkaoset fortsätter och förvärras.

"Första gånger över 10 000 asylsökande de senaste sju dagarna", skriver Migrations­verket i en ny press­release 9 november. De flesta av dem som kommer är afghanska män som påstår sig vara under 18 år.

Tre dagar senare tvingas regeringen agera, trots Eliassons nej. Enligt riksrevisionens rapport blir "flera berörda överraskade" eftersom de nu får kontraorder. Gräns­kontroller införs och antalet asylsökare minskar drastiskt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0