Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

Dan Eliasson stoppade gränskontroller

Publicerad 17 november 2016 kl 16.06
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson stoppade i oktober förra året ett internt förslag om att införa gränskontroller. Det avslöjas i en rapport från riksrevisionen som presenteras idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är september 2015. Antalet asylsökare från tredje världen som strömmar in i Sverige ökar för varje dag.

"Det fortsätter att komma rekordmånga asylsökande till Sverige. De senaste sju dagarna har 6 412 personer sökt asyl här", skriver Migrations­verket 18 september 2015.

Representanter från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) träffar företrädare från Tullverket, Kust­bevakningen och Migrations­verket. På agendan står införandet av gräns­kontroller för att stävja floden av afghaner, araber och afrikaner.

Gräns­kontroller bedöms vara personal­krävande, men nödvändigt. Det växande antalet asyl- och bidrags­invandrare skapar kaos i Sverige och en allt svårare arbets­situation. Inte minst för polisen som tvingas rycka ut på alla larm till asylboenden där asylsökare brukar våld.

I slutet av september, medan asylkaoset blir allt mer ohållbart, skriver Noas gränspolis­sektion en promemoria om att gränskontroller förbereds. Nationella operativa ledningsgruppen (Nolg) vill att polis­ledningen för fram förslaget till regeringen.

Stoppas av Eliasson
Den 21 oktober meddelar Migrationsverket att 9.596 invandrare från tredje världen vällt in i landet de senaste sju dagarna. Samma dag presenteras ett chockerande besked från rikspolischef Dan Eliasson.

Eliasson "ansåg" inte att "läget var sådant att Polismyndigheten kunde besluta om att återinföra gräns­kontroller", står att läsa i rapporten. Han tänker därför inte informera regeringen om att det är nödvändigt att agera, heter det. Detta trots att han, enligt tjänste­noteringar från ett telefon­samtal, är införstådd i att asylkaoset är "ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten".

Förberedelserna för gräns­kontrollerna stoppas. Asylkaoset fortsätter och förvärras.

"Första gånger över 10 000 asylsökande de senaste sju dagarna", skriver Migrations­verket i en ny press­release 9 november. De flesta av dem som kommer är afghanska män som påstår sig vara under 18 år.

Tre dagar senare tvingas regeringen agera, trots Eliassons nej. Enligt riksrevisionens rapport blir "flera berörda överraskade" eftersom de nu får kontraorder. Gräns­kontroller införs och antalet asylsökare minskar drastiskt.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus