Turkiets krig i Syrien

Danmark påskyndar lagförslag: IS-terrorister fråntas medborgarskap

Publicerad 14 oktober 2019 kl 17.08

Utrikes. På grund av den eskalerande konflikten mellan Turkiet och kurder påskyndar nu Danmark sitt lagförslag om att frånta IS-terrorister deras danska medborgarskap. Detta eftersom risken är stor att terroristerna flyr från läger i kurdkontrollerade områden, skriver regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen kommer rapporter om IS-terrorister bränner ner och flyr från läger i kurdkontrollerade områden. Detta efter Turkiets intåg i området.

Den akuta situationen gör att Danmark nu påskyndar sitt lagförslag om att frånta islamisterna deras medborgarskap.

"Den pågående situationen i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien utgör en betydande risk för att utländska krigare med danskt medborgarskap snart är på väg till Danmark", skriver regeringen i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Därför kommer regeringen be Folketinget att snarast godkänna ett lagförslag som gör det möjligt att administrativt frånta utländska medborgare med dubbla medborgarskap deras danska medborgarskap. Detta innebär att Danmark kommer kunna frånta utländska medborgare deras medborgarskap medan de fortfarande befinner sig utomlands."

– Det finns en risk att de kurdkontrollerade IS-lägren i gränsområdet kollapsar och att utländska krigare med danskt medborgarskap söker sig till Danmark. Det här är människor som vänt Danmark ryggen och med våld stridit mot vår demokrati och frihet. De utgör ett hot mot vår säkerhet och är oönskade i Danmark, säger landets statsminister Mette Frederiksen (S).

– Regeringen kommer därför göra allt för att förhindra dem att återvända till Danmark, påpekar hon.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0