Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen.

Danska S vill avskaffa asylrätten – hyllas av Ygeman

Publicerad 6 juni 2019 kl 13.44

Inrikes. Svenska socialdemokrater hyllar nu sitt danska systerparti som vann folketingsvalet – trots att partiet "anammat högerpopulismen".

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokratiet (S) vann det danska valet och fick flest röster med 25,9 procent. Nu väntas partiledaren Mette Frederiksen bli ny statsminister i landet.

I Sverige hyllas segern av svenska Socialdemokraterna.

"Danmark går åt vänster. Socialdemokraterna ser ut att vinna valet i Danmark, och Dansk Folkeparti kollapsar. Stort grattis till våra danska partivänner!", skriver justitieminister Morgan Johansson på Twitter.

"Grattis Danmark! Grattis Mette! Det mesta talar nu för en S-ledd regering. Mitten-vänstern går kraftigt framåt och Dansk Folkeparti kollapsar", skriver energiminister Anders Ygeman som också publicerat en bild på sig själv och den danska S-ledaren.

Segern kommer dock av att de danska socialdemokraterna anammat "högerpopulismen" och tagit över Dansk Folkepartis politik.

Förra året sade partiet att man vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark. I stället ska invandrarna skickas till läger i Nordafrika, där deras ansökan behandlas. Men även om de godkänns för asyl, ska de inte få komma till Danmark utan skickas till FN-flyktingläger.

– Det är absolut nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har idag, sade Mette Frederiksen till DR Nyheter i fjol.

Som gengäld ville Socialdemokratiet på nytt öppna upp för att ta emot ett antal hundra så kallade kvotflyktingar, ett system som landet tidigare helt stängt för. Man ville också ge pengar till UNHCR.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0