Terrordådet i Stockholm
Maïlys Dereymaeker och Chris Bevington dödades i terrordådet.

De blev terrorns offer

Publicerad 11 april 2017 kl 08.21
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Sedan samtliga fyra dödsoffer för fredagens terrordåd på Drottning­gatan i Stockholm identifierats under helgen har flera medier gått ut med namn och bild på två av dem.

Gilla artikeln på Facebook

31-åriga Maïlys Dereymaeker från Belgien och 41-årige Chris Bevington från Storbritannien dödades när 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov körde en kapad lastbil i full fart längs den populära shoppinggatan.

Dereymaeker, från den lilla staden Lembeek nära Bryssel, arbetade själv med illegala invandrare som liksom Akilov ska utvisas. Hon hade rest till Stockholm tillsammans med vänner från sitt jobb och stod och väntade på dem vid korsningen mellan Drottning­gatan och Olof Palmes gata när hon blev påkörd. Hon blev det första dödsoffret för terroristen och avled på platsen.

– Det är svårt för mig att prata om hennes död, säger en av hennes vänner till lokal media.

Vännen berättar bland annat att Dereymaeker var musik­intresserad och spelade flöjt. Maïlys Dereymaeker lämnar efter sig ett 18 månader gammalt barn, skriver Daily Mail.

Det andra dödsoffret för den uzbekiske terroristen blev 41-årige britten Crispin Bevington, skriver BBC.

Bevington hade en chefs­befattning på det svenska online-musik­bolaget Spotify som har sitt huvud­kontor i Stockholm. Han bodde i Stockholm tillsammans med sin familj och hade två barn.

– Vi är alla förkrossade över denna tidiga och tragiska död för vår begåvade, medkännande och omtänksamma son Chris, säger pappan John i ett uttalande.

– Han var en underbar man, son, pappa, bror och en nära vän till många.

Utöver den belgiska kvinnan och den brittiske mannen dödades även två svenskar i attacken; en 11-årig flicka bosatt i Stockholm som var på väg hem från skolan vid tidpunkten för dådet samt en kvinna i 70-årsåldern från Uddevalla. Av hänsyn till offrens anhöriga har man i Sverige valt att inte gå ut med namn eller bild på de svenska offren.

Bland de 15 som skadades finns bland annat en politiker från Trollhättan som uppges ha skadats svårt i attacken, skriver SVT.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.