Korankravallerna

De pekas ut för kravallerna

Publicerad 20 april 2022 kl 13.27

Inrikes. Totalt fem män från länder som Somalia, Syrien och Afghanistan begärs nu häktade misstänkte för delaktighet i påskhelgens koranupplopp i Norrköping och Linköping.

Dela artikeln

Åklagare i Linköping har beslutat att begära tre män häktade misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskhelgens upplopp.

I Norrköping begärs samtidigt två män häktade misstänkta för våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

De två som begärs häktade i Norrköping är en 28-årig medborgare i Somalia och en 20-årig medborgare i Syrien. Enligt åklagaren har de misstänkta aktivt kastat sten mot polis.

De som begärs häktade i Linköping är 21, 20 respektive 23 år. Den senare är medborgare i Afghanistan, men de övriga två har fått svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning. De tre misstänkta ska ha varit aktiva genom att kasta sten mot polis och en av dem ska även även avlossat fyrverkerier mot polisen.

Utredningen fortsätter och polisen har ett stort arbete framför sig med att identifiera medverkande i upploppen. Under tiden de misstänkta har suttit anhållna har polisen bland annat hållit förhör och granskat filmmaterial och på annat sätt säkrat bevis. Misstankarna kvarstår för samtliga personer som varit frihetsberövade.

– Det är ett komplext material som nu ska gås igenom för polisen. Ambitionen är att identifiera fler personer som deltagit aktivt i upploppen för att så många som möjligt ska kunna lagföras. Att vi hävt anhållandet av ett antal unga som vi misstänker ha deltagit i upploppen beror på deras låga ålder. Utredningen mot dem kommer att fullföljas och om vi i ett senare skede bedömer att bevisningen räcker så kommer även den unga att lagföras, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i ett uttalande.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.