Våldet mot asiater
Noel Quintana efter attacken – och mannen som jagas för dådet.

Demonstration mot "vit rasism" efter att asiat attackerats av afrikan

Publicerad 23 februari 2021 kl 15.32

Utrikes. Efter att en svart man attackerat och skurit upp ansiktet på en filippinsk man demonstrerade hundratals vänsteraktivister i New York – mot "vit nationalism". Det rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

I USA har det uppstått en diskussion om rasistiska attacker mot asiater. Som vanligt är det vita människor som får skulden – trots att förövarna i princip alltid är afrikaner.

Så var också fallet när 61-årige Noel Quintana, en fillipinsk man, den 3 februari blev brutalt attackerad på ett tunnelbanetåg vid Manhattan i New York. En nu efterlyst svart man skar upp Quintanas ansikte från öra till öra när 61-åringen bad honom att sluta sparka på hans påse.

Hundratals personer samlades i lördags i Washington Square Park i New York för att demonstrera mot dådet – under parollen "samling mot vit nationalism".

Demonstranterna höll upp skyltar med budskap som "Vit nationalism är viruset", rapporterar RT.

Antirasisterna höll också upp bilder på Vicha Ratanapakdee, en 84-årig thailändsk invandrare som dödades i slutet av januari i San Francisco när en man kom springande från andra sidan gatan knuffade ner honom på marken. En 19-årig svart man, Antoine Watson, greps för mordet tidigare i februari.

Även i det fallet skylldes den svarte mannens dåd på vita människor, vilket har lett till sarkastiska kommentarer på sociala medier.

Flera brutala angrepp på asiater av svarta gärningsmän har ägt rum i San Francisco-området den senaste tiden. Den uppmärksammade vietnames-amerikanske författaren Viet Thanh Nguyen har bland annat förkunnat att asiater måste erkänna våldet som "en del av ett mönster av vit makt", snarare än att "falla tillbaka på våra egna rasistiska antaganden".

Nya siffror från New York-polisen visar att icke-vita står för nästan 100 procent av skjutningarna, våldtäkterna, rånen och det dödliga våldet i staden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Här drabbas tjuven av "omedelbar karma"

Komiska videon.. Offret filmar hela förloppet – och ger fastkörda tjuven goda råd.0 Plus

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0