SVT mörkar att det är afrikaner som brutalt attackerar asiater i USA

Publicerad 1 april 2021 kl 17.29

Media. När SVT rapporterar om vågen av brutalt våld mot asiater i USA nämns inget om att det är svarta män som står bakom attackerna. Istället skyller den statliga tv-jätten fenomenet på – du gissade rätt – Donald Trump.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade i tisdags om nya exempel på de attacker som begåtts mot asiater i New York på sistone.

På måndagen angreps exempelvis en 65-årig asiatisk kvinna i Midtown West. Mannen uttryckte sig nedsättande mot asiater, och en övervakningsvideo fångade hur mannen upprepade gånger stampar den äldre kvinnan i huvudet medan hon ligger ned.

Att asiater blir attackerade och brutalt misshandlade i USA kan framstå som obegripligt för en svensk. En nyckel till att förstå fenomenet är dock att gärningsmännen är svarta män.

Men den informationen utelämnar SVT Nyheter helt när den statliga tv-jätten nu rapporterar om händelserna i USA.

– Det här är helt obegripligt, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i "Morgonstudion" apropå attacken mot den 65-åriga kvinnan.

Inte hellet visar man bilderna på den svarte gärningsmannen, som fångades av kameran.

SVT:s förklaring lyder istället:

"Vissa menar att Donald Trumps uttalanden om corona, som han benämnt 'Kinaviruset', har sporrat hatet mot öst- och sydostasiater och fått våldet att accelerera."

Den statliga jätten är samtidigt noga med att poängtera att Trumps efterträdare, vänsterpolitikern Joe Biden, istället "har uttryckt sitt stöd för en lagstiftning mot hatbrott i covid-19:s kölvatten".

SVT:s rapportering väcker nu kritik på sociala medier.

"'Opartiska och sakliga' @svtnyheter rapporterar om ett rasistiskt hatbrott i USA och är noga med att berätta om offrets asiatiska ursprung men utelämnar gärningsmannens afrikanska ursprung", skriver Mats Dagerlind, politisk redaktör på Samnytt, på Twitter.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0