Men observationer från området säger något annat.

" />

Men observationer från området säger något annat.

" />

Men observationer från området säger något annat.

" />
Foto: Kiruna.se

DN: "Hårt väder i Kiruna hindrar sökandet"

Publicerad 16 mars 2012 kl 07.54

Inrikes.Exceptionellt hårt väder med snöstorm och bara "20 meters sikt" gör att inte ens militären och räddningstjänsten kan flyga för att leta efter det försvunna Herculesplanet i Kiruna, hävdar Dagens Nyheter på fredagsmorgonen. Men enligt observationer från området är vädret fullständigt normalt.

Gilla artikeln på Facebook

– Det har varit hårt väder hela natten. Starka vindar och snöfall gör det omöjligt för de helikoptrarna att avsöka det område vi tror att planet ligger i. Det är så svårt att se något att man i princip måste snubbla över någon vrakdel för att hitta planet, säger flygräddningsledaren Bengt-Olov Hammarlöv till DN.se.

"Han talar om cirka tjugo meter sikt för de tre helikoptrar som står beredda för att lyfta mot det område kring Kebnekaise där man förmodar att planet ligger i. Med snön och vindarna har också snödrivor bildats, varför det också föreligger lavinfara som man även måste iaktta försiktighet för", skriver DN när de ska bortförklara att man snart 16 timmar efter att planet försvann fortfarande inte har hittat det.

Svårare är dock att förklara varför man inte lyckats spåra planets nödsändare, men även där har myndigheterna en förklaring.

"Teorin är att den har gått sönder i samband med att [planet] tagit mark", skriver DN i sin artikel.

Enligt den norska vädersajten Yr.no rådde det måttlig bris, ca 7 meter per sekund, tidigt på fredagsmorgonen. På SMHI har man emellertid betydligt bättre koll och skriver redan på förstasidan att "det fortsätter vara blåsigt och ordentligt med indrivande snöbyar i fjällen idag. Öster om fjällkedjan växlande molnighet och på dagen rejält blåsigt" på sin sajt smhi.se.

Även Svenska Turistföreningens webbcam från Kebnekaise fjällstation (nedan) visade tämligen god sikt vid 7-tiden på fredagen, om man bortser från snö eller smuts som fastnat på linsen. Du kan följa vädret live på webbkameror.se.


Kebnekaise fjällstation "Tarfala" vid 7-tiden på fredagen. Foto: Webbkameror.se


Vi från Kiruna, Luossajärvis strand vid 7-tiden på fredagen. Foto: Webbkameror.se

Befinner du dig i området? Mejla redaktion@friatider.se.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.