Från http://svenerland.wordpress.com/

DN jagar bloggare

Publicerad 9 februari 2012 kl 12.50

Politik.Satirbloggen med pseudonymen Sven-Erland Västros har sedan valet 2010 drivit med Socialdemokraterna genom att rapportera "inifrån" partihögkvarteret på Sveavägen 68. Men nu hotas bloggen, som egentligen drivs av en 48-årig man utan koppling till partiet, av upphovsrättskrav från tidningen Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter att satirbloggaren publicerade ett utdrag ur en DN-artikel som den vänsterliberala dagstidningen började höra av sig med kravbrev.

"Du uppmanas återigen att ta bort den aktuella grafiken från svenerland.wordpress.com samt att genast erlägga ersättningen om 5000 kronor", står det i brevet från advokatbyrån Danowsky & Partners.

Bloggaren skriver att han först trodde att brevet var ett skämt men att han nu insett att DN tydligen menar allvar.

"Uppenbarligen vill det fria ordets företrädare tysta politiska satiriker. Har jag drivit en gång för mycket med DN?", frågar sig bloggaren i ett inlägg.

Men på Danowsky & Partners vill man inte prata om det aktuella kravbrevet överhuvudtaget.

- Jag kan inte bekräfta någonting för jag har inte pratat med klienten, säger juristen Jenny Nilsson på Danowsky när Fria Tider ringer upp.

Per Hedmark är ansvarig för upphovsrätt på Dagens Nyheter. Han säger till Fria Tider att han inte känner till något om det aktuella ärendet och hänvisar till tidningens ansvariga utgivare Gunilla Herlitz. Per Hedmark bekräftar dock att DN har ett samarbete med Danowsky, men han vet inte om tidningen har bestämt sig för att agera i det enskilda fallet eller om advokatbyrån letar upp och jagar bloggare på egen hand.

Fria Tider har sökt DN:s ansvariga utgivare Gunilla Herlitz för en kommentar.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.