Arne Ruth

DN-redaktören: Demokratin maktlös mot globala nätverk

Publicerad 8 september 2021 kl 11.58

Inrikes. Den svenska demokratin är allvarligt hotad av ägarkoncentrationen i mediesektorn och globala nätverk som kan "manipulera förutsättningarna för att verkställa politiska beslut". Det säger Arne Ruth, tidigare chefredaktör på DN.

Gilla artikeln på Facebook

Arne Ruth har en lång karriär i den svenska medievärlden bakom sig. Han har varit chef på Sveriges Radios samhällsredaktion, Expressens kulturchef och chefredaktör på DN.

Posten som DN:s chefredaktör hade han innehaft i 16 år när han 1998 lämnade den därför ”att han inte längre kunde tro på tidningarnas självständighet inom Bonnierkoncernen”.

Villkoren för journalistiken i Sverige har inte förbättrats sedan dess, menar Arne Ruth. I en intervju med poddradion Folkets Radio beskriver han hur Bonnierkoncernens grepp om mediesektorn stärkts sedan han var verksam som journalist. Ägarkoncentrationen i Sverige och globalt har enligt Arne Ruth gått så långt att den blivit ett hot mot demokratin.

– Det blir vägen mot en fascism som urholkar nationella demokratier därför att de är maktlösa emot de här nätverken som kan strunta i gränser fullständigt. De är inte nationellt betingade även om ägaren och ägarstrukturen kan vara nationellt förankrad. Och det är kanske det allvarligaste hotet mot demokrati redan i nutiden, därför att det spelar ingen roll vilka beslut som fattas i Sveriges riksdag. Du kan ändå manipulera förutsättningarna för att verkställa politiska beslut, säger han till Folkets Radio.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0