Det var när mannen skulle flyga med Malmö Aviation (som numera heter Braathens Regional Aviation AB) från Landvetter till Stockholm i juli 2015 som två väktare kom fram och uppmanade honom att ta sina saker och följa med dem för att göra en ny och mer omfattande säkerhetskontroll.
Enligt flygbolaget har kabinpersonalen kopplat ihop mannen med en annan passagerare i planet som man bedömt skulle kontrolleras.
"Eftersom båda männen hade svart hår och helskägg och det enligt DO:s bedömning inte fanns någon annan tillräckligt god förklaring till att sammankopplingen skedde, talar mycket för att den hade sin grund i likheterna i utseende", skriver DO.
– DO anser att mannen blev sammankopplad med den andre mannen på grund av sitt utseende och att han därmed blev utsatt för diskriminerande etnisk profilering, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO.
Dock är det oklart om det över huvud taget går att föra en skadeståndstalan om diskriminering ombord på flygplan.
Anledningen är att Montrealkonventionen, ett internationellt avtal om lufttransporter som ingår i EU-rätten och svensk rätt, begränsar möjligheterna att driva liknande skadeståndsmål mot flygbolag. Därför vill DO att domstolen ska begära ett förhandsavgörande hos EU-domstolen för att avgöra om talan ändå ska tillåtas.
– DO anser att det finns skäl att ifrågasätta om den begränsning som konventionen innebär håller. I grunden handlar det om i vilken utsträckning man kan begränsa skyddet för mänskliga rättigheter i samband med flygtransporter, säger Anna Rosenmüller Nordlander.
Diskrimineringsombudsmannen menar att frågan är så viktig att man tycker det är värt att försöka få till stånd en prövning i EU-domstolen, trots den uppenbara risken att staten Sverige förlorar målet.