Knivattacken i Huddinge
UT UR SVERIGE: Efter Fria Tiders uppmärksammade artiklar utvisas Karim Ageri nu oväntat ur Sverige.

Dom idag: Karim knivskar svensk tjej i ansiktet när hon vägrade sex – nu utvisas han av Högsta domstolen

Publicerad 11 juli 2016 kl 11.08

Lag & Rätt. Två svenska tonårstjejer festade med flyktingbarn på ett asylboende i södra Stockholm – det slutade med att en av flickorna knivskars i ansiktet efter att ha vägrat ställa upp på sex. Åklagaren vill få knivmannen utvisad från Sverige men det gick inte enligt försvaret, eftersom den dömde påstod sig vara 16 år. Men idag döms Karim, som kan vara i 30-årsåldern, ändå till utvisning av Högsta domstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Karim Ageri har tidigare sökt asyl i Tyskland och uppgav då att han var arab, hette Mohamed och snart skulle fylla 28 år. Enligt andra identitetshandlingar som utredarna fått tag på är han istället född 1986 och fyller 30 i år.

Tingsrätten dömde Karim för grov misshandel eftersom han knivskurit en ung svenska i ansiktet när hon inte ville ha sex med honom. Men frågan om åldern, som var en bevisfråga, överklagades hela vägen till HD.

I maj berättade åklagarmyndighetens byråchef My Hedström för Fria Tider att det inte är ovanligt att så kallade flyktingbarn ljuger om sin ålder.

– Det kommer fler och fler hit som slänger sina identitetshandlingar eller som inte vet hur gamla de är, sade hon då och fortsätte:

– I det här fallet är det inte regelrätta flyktingbarn. Det är gatubarn från Marocko, Tunisien och Algeriet som cirkulerar runt i Europa och då använder sig av olika identiteter. Det kan vara uppåt tio-femton olika identiteter som figurerar.

Prövades av Högsta domstolen
Högsta domstolen har prövat om de metoder som används för att bedöma en persons ålder är så tillförlitliga att det kan anses ställt "bortom rimligt tvivel" att Karim ljuger om sin ålder. I den nya bedömningen, som kan få stor inverkan på kommande utvisningar av så kallade ensamkommande flyktingbarn, finner HD att medicinsk åldersbedömning är tillräckligt tillförlitlig för att ringa in gärningsmannens sannolika ålder till minst 20 år. Han kan därför dömas till fängelse och utvisas.

HD skriver i domen att tandmognads­undersökningen som grundar sig på tänder som är fullt utvecklade ”utgör ett användbart underlag för påföljdsbestämningen när den tilltalades ålder är oklar”. Han döms därför som vuxen till ett år och tre månaders fängelse.

Karim Ageri kommer från Algeriet, en demokrati där det råder fred. Högsta domstolen väljer ändå en human linje och slår fast att utvisningen ska vara begränsad till fem år, och att återreseförbudet ska "räknas från dagen för tingsrättens dom". Det betyder i praktiken att det blir mycket svårt att utvisa Karim Ageri, innan han återigen är välkommen att stanna i Sverige.

Den milda domen i utvisningsdelen motiveras inte av HD. Däremot erkänner domstolen att det "kan antas att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet".

Beslutet fattades av Kerstin Calissendorff, Göran Lambertz och Martin Borgeke. Justitieråden Dag Mattsson och Stefan Johansson var skiljaktiga beträffande längden på fängelsestraffet och utvisningen.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook. Du kan själv gå med i uppropet genom att klicka "Gilla" på knappen nedan:


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.