Knivattacken i Huddinge
Bilder från festen och sjukhuset där den 17-åriga tjejen vårdades efter att ha knivskurits av Karim Ageri spreds i sociala medier. Karim påstår att han bara är 16 år och frågan om hans ålder prövas nu av Högsta domstolen.

Är Karim 16 år? Knivskar svensk tjej i ansiktet när hon vägrade sex – nu prövas fallet av HD

Publicerad 4 maj 2016 kl 18.07
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Två svenska tonårstjejer festade med flyktingbarn på ett asylboende i södra Stockholm – det slutade med att en av flickorna knivskars i ansiktet efter att ha vägrat ställa upp på sex. Åklagaren vill få knivmannen utvisad från Sverige och nu ska frågan om mannens ålder prövas av Högsta domstolen.
– Det har ökat lavinartat. Det kommer fler och fler hit som slänger sina identitetshandlingar, säger åklagarmyndighetens byråchef My Hedström till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var kvällen den 10 november ifjol som det festades på ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn i södra Stockholm. Enligt handlingar från rättsväsendet som Fria Tider tagit del av förekom både sprit och knark på festen. Två svenska tonårstjejer, 16 och 17 år gamla, var med och festade tillsammans med asylsökarna.

Flyktingbarnen var intresserade av de svenska tjejerna, i synnerhet en av dem som enligt sin asylansökan heter Karim Ageri, är 16 år och kommer från Algeriet. Karim tafsade den 17-åriga flickan på rumpan, försökte kyssa henne på munnen och gjorde klart att han skulle ha sex med henne. När han inte accepterade 17-åringens nej valde de två svenskorna att smita iväg från asylboendet genom att klättra ut genom ett fönster.

Men Karim följde efter. Han slet fram en kniv och skar den 17-åriga tjejen två gånger i ansiktet. I samband med knivskärningen skrek han något åt henne på ett språk hon inte förstod.

Den 17-åriga flickan knivskars bland annat i kinden. Foto: Polisen.

Prövas av HD
Åklagare Marie Skeppstedt Törnström, som till en början ansvarade för målet, anser att Karim Ageri är en vuxen minst 21-årig man som ska dömas som vuxen och utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Södertörns tingsrätt håller inte med. I december förra året nöjde sig domstolen med att döma Karim till ungdomsvård och ogillade kravet på utvisning. Domen överklagades till Svea Hovrätt som rev upp tingsrättens dom, dömde Karim till 1,5 års fängelse samt utvisning för den grova misshandeln.

Nu ska Högsta domstolen ta ställning till Karim Ageris ålder och vilka beviskrav som gäller för ensamkommande flyktingbarn som döms för brott.

My Hedström är byråchef på Åklagarmyndigheten och handlägger målet när det nu når HD. Hon ser fram emot att fallet prövas i högsta instans och att Sverige därmed får en prejudicerande dom som alla domstolar måste rätta sig efter.

– Det är jätteviktigt naturligtvis att vi får klarhet i vilka beviskrav som gäller. Där har domstolarna tyckt olika, säger hon till Fria Tider.

"Inte regelrätta flyktingbarn"
Hedström berättar att vissa domstolar använder sig av beviskravet "bortom varje rimligt tvivel", vilket är den högsta bevisbördan. Det innebär att vuxna asylsökare klassas som barn om åklagaren inte lyckas bevisa motsatsen.

– Vi tycker att man ska ha ett beviskrav som säger att "övervägande skäl talar för" att han är över en viss ålder. Vi menar att utredningen räcker för att övervägande skäl talar för att han är över 21 år, säger hon.

Åklagaren åberopar bland annat som bevis en rättsodontologisk undersökning, det vill säga en undersökning av tänderna, som visar att Karim Ageri är "minst 19,2 år". Odontologen Irena Dawidson, som genomförde undersökningen, skriver i sitt utlåtande att Karim kan vara ännu äldre och att sannolikheten är låg att han är under 18 år.

Hedström tar även upp problematiken med alla asylsökare som kommer till Sverige och påstår sig vara barn, trots att de är vuxna.

– På grund av situationen i omvärlden har det ökat lavinartat. Det kommer fler och fler hit som slänger sina identitetshandlingar eller som inte vet hur gamla de är, säger hon och fortsätter:

– I det här fallet är det inte regelrätta flyktingbarn. Det är gatubarn från Marocko, Tunisien och Algeriet som cirkulerar runt i Europa och då använder sig av olika identiteter. Det kan vara uppåt tio-femton olika identiteter som figurerar.

Kan vara 30 år
Karim Ageri har tidigare sökt asyl i Tyskland och är, enligt en asylansökan från förra året, en arabisk man som heter Mohamed och fyller 28 år om ett par veckor. Enligt andra identitetshandlingar som utredarna fått tag på är han istället född 1986 och fyller 30 i år.

Hedström berättar att det är oklart, inte bara hur gammal Karim är, utan även vilket land han kommer ifrån.

– Han säger att han är från Algeriet, men han har legitimerat sig med ett pass i Tyskland som säger att han är tunisisk medborgare. Så vi vet inte riktigt. Han har också legitimerat sig i Marocko med marockansk identitet. Så var han kommer ifrån, det kan vi inte säga att vi vet, berättar hon.

Karim Ageri är, enligt sin asylansökan från Tyskland, en man i 30-årsåldern. Foto: Polisen.

Att slå fast vem och hur gammal Karim Ageri är försvåras av att arabländerna i Nordafrika inte vill ha tillbaka de kriminella flyktingbarnen.

– De här länderna är inte så benägna att hjälpa till, för de vill inte gärna ha tillbaka de här personerna till sina länder. När man via Interpol och ambassadkontakter försöker få fram uppgifter får man väldigt undvikande svar, förklarar Hedström.

– Kontentan i slutändan blir att man kan välja vilken ålder som det passar en själv att vara.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.