Samtyckeslagen

Döms för våldtäkt efter frivilligt sex

Publicerad 16 december 2020 kl 09.10

Lag & Rätt. Kvinnan tog med sexleksaker till en sexdejt med en man. Morgonen efteråt hade de sex utan att kvinnan uttryckligen sagt ja. Kvinnans väninna fick henne att polisanmäla händelsen och nu får kvinnan 85.000 kronor i skadestånd av mannen, som döms för "oaktsam våldtäkt" för det frivilliga samlaget.

Dela artikeln

© Skärmdump

Cherin Awad får drygt 40.000 kronor.

Enligt den nya så kallade samtyckeslagen ska en man dömas för våldtäkt om han exempelvis har sex med sin fru eller flickvän utan att hon först uttryckligen förklarat att hon vill ha sex.

Den nu dömde 29-åringen hade lärt känna kvinnan via dejtingappen Badoo och de hade tidigare träffats och haft sex ett flertal gånger. Den 7 juli 2019 besökte hon mannen i Uppsala efter att det bestämts att hon skulle sova över hos honom och att de skulle ha sex.

Kvinnan hade med sig en väska med sexleksaker och de hade sex flera gånger.

Morgonen efter hade de sex en gång till. Båda är överens om att de därefter tillsammans tittade tåg- och busstider inför kvinnans hemresa, att "stämningen var som tidigare" och att de inte var osams.

Dagen efter berättade kvinnan om sexträffen för en väninna som förklarade för henne att det hela "inte var okej" och uppmanade henne att polisanmäla mannen för våldtäkt. Därefter slog polisen till.

– Hon var precis som vanligt efter samlaget. Jag blev blev därför mycket chockad när polisen kom och knackade på dörren mitt i natten, berättade 29-åringen i förhör.

Åklagaren ansåg dock att det hela var en våldtäkt eftersom kvinnan "med anledning av sömn/nyvaket tillstånd inte haft möjlighet att fritt ta ställning till deltagande i den sexuella handlingen".

Kvinnan uppger att hon den aktuella kvällen innan hon gick och lade sig tog en tablett melatonin, som hjälper henne med insomningen och sömnen. Hon vaknade på morgonen och kände att mannen drog i hennes höft så att hon hamnade, från sidoposition vänd mot väggen, till ryggliggande i sängen. Han drog av henne kläderna och de hade sedan samlag i 5-10 minuter. Kvinnan förklarade att hon inte sade till mannen att hon inte ville ha sex igen eftersom hon befann sig i ett "tillstånd av frozen fright".

Efter samlaget har hon känt sig "smutsig och äcklig", berättar kvinnan, som sedan tidigare har lidit av psykisk ohälsa.

"Hon träffade en psykolog vid flera tillfällen under cirka två månaders tid och har fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Hon känner sig begränsad och tycker det är jobbigt att vistas inne i städer. Hon har även tappat tilliten till män och klarar inte av att sova bredvid någon eller att ha sex. För ett par veckor sedan träffade hon en livscoach/kurator. Hon har således fortfarande behov av hjälp för att hantera sina känslor", står det i referatet i domen.

Uppsala tingsrätt anser att kvinnan har lämnat en berättelse "som är klar och sammanhängande".

"Även om hon uppgett att hon haft svårt att minnas allt från själva gärningstillfället, eftersom hon varit nyvaken och chockad, har hon detaljerat redogjort för sina minnesbilder samt varit tydlig med att ange när hon varit osäker i något avseende", skriver domstolen.

Att hon "använt olika ordval beträffande framförallt hennes sinnesstämning under övergreppet förändrar inte den bedömningen".

"Det förefaller naturligt att i takt med att en person sätter ord på sina känslor, för sig själv och för andra, därmed även upptäcker nya sätt att uttrycka sig; även om den ursprungliga känslan eller upplevelsen alltjämt är densamma", står det i domen.

Enligt tingsrätten är det utrett att 29-åringen "insett risken för att [kvinnan] inte deltog frivilligt i samlaget.

"Genom att han trots detta genomfört samlaget har han enligt tingsrätten förfarit medvetet oaktsamt. Det har varit ett medvetet risktagande av allvarligt slag, varför den medvetna oaktsamheten varit grov. Omständigheterna är inte sådana att gärningen är mindre allvarlig", skriver domstolen.

Mannen slipper dock fängelse utan kommer undan med skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han ska betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Kvinnans "målsägandebiträde", den muslimska aktivisten Cherin Awad som är känd från SVT:s kontroversiella "Halal-tv", får drygt 40.000 kronor i ersättning.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Mystisk mask med jätteögon har högupplyst syn. Forskare fascineras av upptäckten.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0