Näthatsgranskaren och Lamotte

Domstolen: Olagligt kalla Åberg för "landsförrädare", "överlöpare", "golbög", "tjallare" eller "folkfiende"

Publicerad 18 oktober 2020 kl 14.40

Lag & Rätt. En 63-årig man i Djursholm är den senaste i raden att dömas för att ha pekat ut djurplågaren och Näthatsgranskaren Tomas Åberg som djurplågare. Enligt Attunda tingsrätt är det också straffbart att kalla Åberg för sådant som "överlöpare" och "tjallare".

Gilla artikeln på Facebook

© Attunda tingsrätt

Domaren i målet: Mathias Wastesson.

Mannen skrev i ett inlägg på Facebook att Tomas Åberg är en "dömd djurplågare" och "landsförrädare". Vidare beskrev han är den 45-årige "Näthatsgranskaren" som en "överlöpare", "tjallare", "golbög" och "folkfiende".

"Samtliga dessa uppgifter är nedsättande och utgör förtal i straffrättslig mening", skriver Attunda tingsrätts domare Mathias Wastesson och dömer 63-åringen att betala 5.000 kronor till Åberg i kränkningsersättning.

63-åringen invände att Tomas Åberg är en offentlig person som driver en skattefinansierad och uppmärksammad förening och att Åberg hyllats i media och bland annat nominerats till "Årets hjälte" av Aftonbladet. Tingsrätten hävdar dock att Åberg inte är "en offentlig person som ska behöva tåla sådana uttalanden".

Tomas Åberg påstod i rätten att han inte hade blivit nominerad till "Årets hjälte". (Aftonbladets kampanj, som Åberg var en del av men sedan mystiskt försvann från kallas i själva verket "Svenska hjältar".) Han uppgav också att de tidningar som skrivit om hans djurplågeri "tillhör högerextrem alternativmedia som inte är etablerad eller seriös, varför uppgifterna i tidningarna inte kan läggas till grund för påståendena", enligt domen.

Den 63-årige mannen ska också betala Åbergs rättegångskostnader med 2.067 kronor. Åberg hade begärt 3.067 kronor i ersättning, men enligt tingsrätten har Åberg inte visat att han haft ett utlägg på 1.000 kronor i rättslig rådgivning såsom han har påstått.

"Vidare har det framkommit att han har bedrivit ett flertal processer av liknande slag varför kostnaden inte skäligen behövts för att ta tillvara hans rätt", står det i domen.

Tomas Åberg har sedan tidigare stämt en rad andra personer som delat ett inlägg skrivet av journalisten Joakim Lamotte. I inlägget påpekade Lamotte korrekt att Åberg har belagts djurhållningsförbud på grund av djurplågeri.

Förra månaden dömdes en 67-årig kvinna i Eskilstuna kvinna för att ha delat inlägget. Att uppgifterna var sanna spelade ingen roll, konstaterade Eskilstuna tingsrätt då.

"Det finns alltså ingen generell rätt att säga sanningen", förklarade domaren Samuel Hägg.

Tomas Åberg har även stämt Joakim Lamotte själv för förtal. Det målet pågår fortfarande.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.