Ebolautbrottet i Afrika

Ebolautbrottet "långt ifrån över"

Publicerad 11 november 2014 kl 10.22

Utrikes. Antalet rapporterade ebolafall har visserligen minskat i Liberia de senaste veckorna. Men epidemin är ännu långt ifrån förbi, och områden med många drabbade fortsätter att dyka upp, enligt Läkare utan gränser.

Gilla artikeln på Facebook

För första gången sedan ebolautbrottet inleddes har Läkare utan gränsers team i Liberia noterat en nedgång i antalet patienter som skrivs in på organisationens ebolacenter. För närvarande vårdas 50 patienter på centret i Monrovia som har plats för 250 patienter. På centret i Foya, i norra Liberia, har inget bekräftat ebolafall skrivits in sedan den 30 oktober.

Det är dock för tidigt att utesluta risken att antalet fall ökar igen. I Guinea har antalet patienter minskat påtagligt två gånger under epidemins lopp för att nu öka igen.

– I Liberia har de internationella insatserna äntligen tagit fart. Pengar har börjat strömma in i landet och mycket resurser satsas på att bygga storskaliga ebolacenter. I Monrovia och på några andra platser finns det nu tillräcklig stora isoleringsenheter, säger Fasil Tezera, landchef för Läkare utan gränser i Liberia i ett pressmeddelande.

För att inte riskera bakslag i kampen mot utbrottet uppmanar organisationen nu alla aktörer att snabbt anpassa sina hjälpinsatser till denna nya fas av epidemin. I Sierra Leone och Guinea ökar antalet ebolasjuka fortfarande.

– Vi måste anpassa den nuvarande strategin om vi vill ligga steget före epidemin. Framför allt måste vi prioritera ett flexibelt förhållningssätt som gör det möjligt att snabbt reagera på nya utbrott och att bygga upp ett fungerande sjukvårdssystem igen, säger säger Fasil Tezera.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0