Ekeroths krognatt
Kent Ekeroth (SD).

Ekeroth: "Jag kommer anmäla åklagaren för obefogat åtal"

Publicerad 1 december 2017 kl 16.27

Inrikes. Idag friade Svea hovrätt riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) för ringa misshandel. Enligt domstolen har åklagaren inte kunnat motbevisa Kent Ekeroths invändning att han bara använt nödvärn. Nu säger Ekeroth i en exklusiv intervju med Samhällsnytt att han kanske kommer anmäla åklagaren för obefogat åtal, och ena vittnet för mened.

Gilla artikeln på Facebook

Kent Ekeroth säger till Samhällsnytt att han är lättad över att rättsväsendet till slut gjorde rätt men påpekar att det är väldigt illa att det över huvud taget ska behöva gå så här långt.

Han menar att åtalet tagit ett helt år av hans liv och dessutom skadat hans arbete som riksdagsledamot.

Så här skriver hovrätten om sitt friande domslut, som alltså går emot tingsrättens fällande dom:

"Svea hovrätt har gjort en annan värdering av bevisningen i målet och funnit att åklagaren inte motbevisat Kent Ekeroths nödvärnsinvändning. Hovrätten har också funnit att det våld som Kent Ekeroth använt inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen."

Enligt Ekeroth har hela åtalet varit i onödan.

Tidigare i augusti publicerade Kent Ekeroth en videoanalys av övervakningsfilmen från händelsen vid Solidaritet förra hösten. Enligt honom visar filmen klart och tydligt att ordningsvaktens avgörande vittnesmål inte stämmer överens med verkligheten.

– Jag blev frikänd på exakt de grunder som min advokat skrev i sitt skriftliga utlåtande till åklagaren innan hon valde att väcka åtal. Ändå gjorde hon det. Jag överväger att anmäla henne för obefogat åtal samt ordningsvakten för mened, säger Kent Ekeroth idag till Samhällsnytt.

Enligt Ekeroth var tingsrättens dom politisk, och domaren hade på icke-sakliga grunder bestämt sig för att han skulle fällas. Även hennes agerande borde utredas, menar riksdagsmannen.

Trots att han nu friats från ringa misshandel vill Sverigedemokraterna ändå att han lämnar sin plats i justitieutskottet i riksdagen.

– Vi välkomnar domen och gläds åt att Ekeroth nu friats från brottsmisstankar. I sitt val av livsföring, uppförande och omdöme har Ekeroth dock inte lyckats leva upp till de höga krav som partiet ställer på en företrädare i kriminalpolitiska frågor, sade partiets gruppledare Mattias Karlsson i ett uttalande tidigare på fredagen.

Kent Ekertoth delar inte alls den slutsatsen.

– Deras motivering är att jag "varit i liknande situationer tidigare" – men vad de verkar ha missat är att det är jag som blivit attackerad varje gång. Att de håller mig ansvarig för andras attacker är besynnerligt, förklarar han för Samhällsnytt.

Samtidigt påpekar han dock att han kommer lämna riksdagens justitieutskott, om det nu är vad partiledaren Jimmie Åkesson vill.


Nyheter från förstasidan

Regeringen vill skärpa regler om frigivning

Ser över kontroversiella svenska reglerna. Alla som döms till fängelse ska inte längre automatiskt friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0