Ekot “pixlar” dömda i Södertäljenätverket: “bevisningen för svag”

Publicerad 3 augusti 2012 kl 18.11

Inrikes.Ekots lyssnare kommer inte att få veta namnen på de dömda maffiamedlemmarna i det s.k. Södertäljenätverket. Enligt försvarsadvokaterna kan det nämligen mycket väl bli en friande dom i högre instans.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges radios Ekoredaktion har beslutat att inte publicera namn och bild på någon av de dömda maffiamedlemmarna i Södertäljenätverket som nyligen dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten.

Idag försvarar man sitt beslut på Ekots redaktionsblogg.

“Tingsrättens dom bygger, enligt försvararna, på indicier. Teknisk bevisning saknas. En prövning i hovrätten kan ge ett annat resultat än tingsrättens utslag”, skriver man bland annat.

Varför man väljer att fästa större vikt vid vad försvararna anser än vad domstolen kommit fram till förklaras inte i det kortfattade blogginlägget. Att t.ex. malmöskytten Peter Mangs försvarare helt underkänner åtalet mot sin klient och kräver ett omedelbart frisläppande har inte hindrat Ekot från att gå ut med namn och bild på den åtalade under hela rättegången.

I en tidigare chatt med lyssnarna försvarade Ekots chef Anne Lagercrantz beslutet att ägna så mycket tid som man gjorde åt åtalet mot Anders Behring Breivik. Hon fick då frågan vad hon menade med risken för “mytbildning” om man inte bevakade rättegången i denna omfattning.

“En vanlig konspirationsteori är exempelvis att media "mörkar" sanningar, och att vi inte skulle våga släppa fram "obekväma" argument”, skrev hon då. Om denna konspirationsteori är motbevisad i och med dagens blogginlägg är svårt att bedöma.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Två barn knivhuggna i Stockholm

Ena offret en flicka. Annan minderårig gripen för mordförsök.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0