Researchgruppen & våldet
Efter uthängningarna av invandringskritiska privatpersoner belönas My Vingren nu med en praktiktjänst på statliga SR.

Ekot rekryterar aktivist från Researchgruppen

Publicerad 20 mars 2015 kl 19.46

Media. Statliga Sveriges Radios ansedda nyhetsprogram "Ekot" värvade nyligen My Vingren från det kriminella vänsternätverket Researchgruppen som praktikant. Grävchefen Fredrik Laurin lyfter fram Vingrens "kompetens" som skäl till rekryteringen.

Gilla artikeln på Facebook

© Magnus Bergström

My Vingren från Researchgruppen.

© Magnus Bergström

Fredrik Laurin står bakom värvningen.

Igår publicerade Dagens Samhälle en mycket uppmärksammad granskning av Researchgruppen. 

I reportaget – som tidigare hade stoppats av tidskriften Fokus efter påtryckningar från extremvänstern – uppmärksammade journalisten Ola Sandstig bland annat gruppens nära kopplingar till terrororganisationer som Afa och de ledande företrädarnas våldsbrottslighet.

Trots att denna information om Researchgruppen har varit allmänt tillgänglig under en längre tid har nätverket anlitats av både Expressen och Aftonbladet för att kartlägga invandringskritiker. Medlemmarna har dessutom belönats med det ansedda journalistpriset Guldspaden efter att i samarbete med Expressen ha hängt ut privatpersoner som kommenterat anonymt på nätet.

Nu har dessutom Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot valt att rekrytera en medarbetare direkt från det vänsterextrema nätverket. My Vingren, som vid upprepade tillfällen har företrätt Researchgruppen i offentliga sammanhang, är under vårterminen praktikant hos det statliga mediebolaget. 

Viktig "kompetens"
Ansvarig för värvningen är Fredrik Laurin, som leder Ekots grävgrupp. När Fria Tider når honom under fredagseftermiddagen är han på en föreläsning och ber om att få återkomma med ett skriftligt svar.

I ett mejl lyftar Laurin senare fram att My Vingren, som framför allt har erfarenhet av att föra in meningsmotståndare på högerkanten i åsiktsdatabaser, för med sig "kompetens" till Ekotredaktionen. Han vill inte svara på huruvida bakgrunden i Researchgruppen är ett problem.

"Vi rekryterar efter kompetens, så även i detta fall", skriver Fredrik Laurin.

Förutom vänsterextrem åsiktsregistrering har My Vingren också ägnat sig åt feministisk aktivism. Hon är initiativtagare till projektet "Macho i Kollektivtrafiken" – en "normkritisk aktionsgrupp" som bland annat har smygfotat manliga skrev i kollektivtrafiken och publicerat bilderna på nätet.

Fria Tider har förgäves sökt Ekots ansvariga utgivare Anne Lagercrantz och My Vingren för en kommentar.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.