Peter Springare

Eliasson kopplar kriminalitet till invandring i internt PM

Publicerad 17 februari 2017 kl 17.26
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson skriver i ett internt veckobrev att den brottsvåg Sverige drabbats av delvis hänger ihop med den asylvåg som sköljer över Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den medialt uppmärk­sammade Örebro­polisen Peter Springare som upplyser om veckobrevet i ett inlägg på Facebook.

"Vi ser också att det stora flykting­mottagandet inte bara ger ökad belastning i form av gräns­kontroller, verkställigheter och ordnings­problem vid asylboenden. Detta leder också till brottslighet i våra förorter och stadskärnor. Precis som vid asyl­boendena är det ofta kopplat till unga män med stor social utsatthet och svaga familjeband, där många helt saknar anhöriga i Sverige", skriver Eliasson i veckobrevet som även publicerats av Svensk polis.

Springare anser att rikspolischefen drar "betydligt mer långtgående slutsatser" än han själv gör genom att på detta sätt koppla asyl­invandringen till den eskalerande brottsligheten.

Eliasson har tidigare varnat Springare efter att han i inlägg på Facebook berättat för allmänheten att det är invandrare från i synnerhet Mellanöstern som står för merparten av de grova våldsbrott som han handlägger som utredare på polisen i Örebro.

– Som yrkesman ska han ju naturligtvis vara utomordentligt försiktig när det kommer till frågor om etnicitet, sade Eliasson i en intervju med Sveriges Radio förra veckan.

Men internt inom myndigheten låter det tydligen annorlunda när rikspolischefen uttalar sig.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0