Peter Springare

Eliasson kopplar kriminalitet till invandring i internt PM

Publicerad 17 februari 2017 kl 17.26
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson skriver i ett internt veckobrev att den brottsvåg Sverige drabbats av delvis hänger ihop med den asylvåg som sköljer över Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den medialt uppmärk­sammade Örebro­polisen Peter Springare som upplyser om veckobrevet i ett inlägg på Facebook.

"Vi ser också att det stora flykting­mottagandet inte bara ger ökad belastning i form av gräns­kontroller, verkställigheter och ordnings­problem vid asylboenden. Detta leder också till brottslighet i våra förorter och stadskärnor. Precis som vid asyl­boendena är det ofta kopplat till unga män med stor social utsatthet och svaga familjeband, där många helt saknar anhöriga i Sverige", skriver Eliasson i veckobrevet som även publicerats av Svensk polis.

Springare anser att rikspolischefen drar "betydligt mer långtgående slutsatser" än han själv gör genom att på detta sätt koppla asyl­invandringen till den eskalerande brottsligheten.

Eliasson har tidigare varnat Springare efter att han i inlägg på Facebook berättat för allmänheten att det är invandrare från i synnerhet Mellanöstern som står för merparten av de grova våldsbrott som han handlägger som utredare på polisen i Örebro.

– Som yrkesman ska han ju naturligtvis vara utomordentligt försiktig när det kommer till frågor om etnicitet, sade Eliasson i en intervju med Sveriges Radio förra veckan.

Men internt inom myndigheten låter det tydligen annorlunda när rikspolischefen uttalar sig.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0