Övergreppen på We are Sthlm
Dan Eliasson.

Eliasson lovar utreda polisens påstådda mörkläggning

Publicerad 11 januari 2016 kl 10.13

Inrikes. Rikspolischef Dan Eliasson säger till Expressen att han kommer att tillsätta en utredning om polisens påstådda mörkläggning av sexövergrepp under We are Sthlm.
– Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här.

Dela artikeln

Hundratals flickor utsattes för sexuella övergrepp på ungdomsfestivalen We are Sthlm i somras.

Men enligt Dagens Nyheter valde polisen i sin rapportering utåt att helt mörka de systematiska övergreppen eftersom förövarna till stor del bestod av ensamkommande flyktingbarn (eller "unga utländska män som kommit till Sverige utan föräldrar" som DN plötsligt väljer att kalla dem).

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, påstås polischefen Peter Ågren säga till DN. Själv hävdar han dock att han blivit felciterad.

I en kommentar till Expressen lovar rikspolischefen, den S-märkte byråkraten Dan Eliasson, nu att utreda polisens agerande i samband med festivalen. Han säger att det är "allvarligt" om uppgifterna om polisens mörkläggning stämmer.

– Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här. För det andra så är det naturligtvis inte vår roll att ta hänsyn i olika politiska hänseenden. Konsekvensneutralitet gäller också i myndigheters kommunikation, säger Eliasson till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur