TVIST: Elon Musk (infälld bild) anser att Sam Altman har fokuserat för lite på AI och för mycket på politik och ekonomiska vinster.

Elon Musk stämmer OpenAI och dess vd

Publicerad 2 mars 2024 kl 10.28

Utrikes. Elon Musk stämmer vänsterjätten OpenAI och dess vd Sam Altman för att ha brutit mot OpenAI-stiftelsens stadgar.

Dela artikeln

Enligt Musk, som var med och finansierade stiftelsen OpenAI när den startades, har styrelsen för OpenAI agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster och för lite på att gynna öppen forskning om AI.

Musk anser att OpenAI, som bland annat ligger bakom den vänstervridna chattbotten ChatGPT, överlåtit allt för mycket inflytande till Microsoft.

OpenAI är därför inte den öppna källa till AI-forskning som stiftelsen grundades som, utan en affärsverksamhet som inte längre gynnar hela mänskligheten, enligt stämningsansökan.

Enligt Musk strider den lönsamhets­fokuserade mot OpenAI:s stadgar, och Sam Altman har tillsatt diverse vänsteraktivister och finanspersoner i styrelsen som saknar kunskap om AI.

"Den nya styrelsen består av medlemmar som har mer erfarenhet av vinstfokuserade verksamheter och politik än i AI-etik och styrning. De var också enligt uppgift stora supportrar av Altman”, skriver Musk i stämningsansökan.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.