Invandrarkravaller i Hallsberg
Polisutryckning i samband med upploppet.

Elva dömda för upploppet i Hallsberg

Publicerad 2 juni 2017 kl 17.17

Inrikes. Elva personer dömdes idag för våldsamt upplopp i samband med de uppmärksammade kravallerna i Halls­berg i mars. Av dessa elva personer har nio även dömts för försök till grov misshandel och en tionde för medhjälp till försök till grov misshandel. Tio personer döms också för förberedelse till grov misshandel.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på förmiddagen den 6 mars som en grupp ungdomar anlände till Alléskolan i Halls­bergs kommun, av allt att döma i syfte att ta tillbaka telefoner som vissa av dem blivit av med i samband ett bråk föregående fredag.

Polis var på plats efter tips om att det kunde komma att bli oroligt och poliserna upplevde stämningen som hätsk. När fler poliser anlände sprang gruppen från platsen. Därefter återvände tolv personer i åldrarna 15 till 27 år, varav många maskerade och kastade flaskor och stenar mot poliserna samt gestikulerade och ropade till poliserna.

Tingsrätten har funnit att åklagaren lyckats bevisa att elva ur mobben har agerat på ett sådant sätt att de ska dömas för våldsamt upplopp.

Åklagaren har även åtalat tio av de tolv som var med i mobben för försök till grov misshandel eftersom de kastade stenar och flaskor mot polisen. Tingsrätten har funnit att åklagaren har lyckats bevisa att nio av dem har kastat stenar och/eller flaskor. Därför döms de även för försök till grov misshandel. Tingsrätten anser inte bevisat att den tionde personen har kastat något mot polisen. Han har dock genom sin närvaro och sitt agerande stärkt de övrigas uppsåt. Han döms därför för medhjälp till försök till grov misshandel.

Slutligen har nio personer, som deltog i folksamlingen vid Alléskolan, samt ytterligare en person stått åtalade för att de samlats vid den närliggande järnvägsstationen och där samlat ihop och plockat på sig stenar i syfte att återigen angripa polisen. Samtliga har dömts för förberedelse till grov misshandel.

Två av de som har varit inblandade vid händelserna den 6 mars har även, tillsammans med en tredje person som inte haft något med det våldsamma upploppet att göra, dömts för ett rån.

När tingsrätten har bestämt påföljden har domstolen tagit hänsyn till de dömdas varierande inblandning i det som skett och till deras ålder. Den äldsta, 27-åringen, som även har varit anförare av det våldsamma upploppet, döms till ett års fängelse. För de yngsta, de som har varit under 18 år gamla, har påföljden stannat vid ungdomstjänst eller ungdomsvård. Övriga, som har varit mellan 18 och 20 år gamla, har dömts till skyddstillsyn förenad antingen med samhällstjänst eller ett kortare fängelsestraff.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur