Invandrarkravaller i Hallsberg
Alléskolan i Hallsberg.

Upplopp på skola i Hallsberg – polisen attackerades

Publicerad 6 mars 2017 kl 13.35

Inrikes. Ett stort upplopp bröt vid lunchtid idag ut vid Alléskolan i Hallsberg, rapporterar SVT Nyheter. Ett gäng har kastat sten både mot poliser och journalister som är på plats.

Gilla artikeln på Facebook

SVT rapporterar att det varit mycket stökigt på platsen. En stor polisinsats är på plats och har omhändertagit ett gäng ungdomar, skriver SVT.

En grupp maskerade ungdomar har ropat mot polisen och kastat sten. När polisen satte på sig hjälmar och närmade sig gänget sprang ungdomarna från platsen, berättar SVT:s reporter Anders Nord. Sammanlagt ska ett 15-tal personer ha orsakat upploppet.

– Det var rätt obehagligt, det var innan vi fått på oss hjälmar, det kom som blixt från klar himmel. Det var stora stenar. Hade någon fått det i huvudet hade det gått illa. Det var ganska nära att träffa polisen, säger polisens insatschef Mats Öhman till SVT.

Polisen har gripit elva personer för våldsamt upplopp, berättar polisens presstalesman Stefan Dangardt för Fria Tider. Enligt honom är ingen av de gripna elev på skolan. De gripna är personer som är födda mellan 2001 och 1989 och som sökt sig till skolan som fortsättning på ett bråk från i fredags. Nerikes Allehanda har laddat upp en suddig läsarbild från fredagens bråk på sin hemsida.

Fredagens bråk.

Enligt polisen var det två olika grupperingar som drabbade samman med varandra i fredags. Dangardt vill inte kommentera om det rör sig om olika invandrar­grupper som bråkar eller vad som ligger bakom bråket.

Skolchefen Marie Kilk har under dagen skickat ett textmeddelande till alla elever på skolan. Där står det: "Alla elever och personal som befinner sig på Alléskolan måste omgående ta sig in i skolans byggnader!!!!"

En elev berättar för SVT att det står väktare och lärare vid varje utgång och att ingen får lämna byggnaderna. Alla sitter "klistrade" i fönstren och tittar på det som händer. Enligt eleven har skolans aula öppnats upp så att alla elever ska kunna ta skydd.

Polisen har flera hundpatruller på plats.

Filmen med den påstått stulna polisbilen.

En videofilm som spridits via bland annat Twitter påstås visa hur en polisbil blir stulen under upploppet. I bilen ser man en polisbil och tre springande kravallutrustade poliser. Det är emellertid inte något som polisen känner till.

– Jag har fått samma fråga av flera journalister. Jag frågade vakthavande befäl och det var inget han kände till och det borde han rimligen göra om det var så, kommenterar Dangardt för Fria Tider.

Brotts­rubriceringarna för de elva gripna är i nuläget våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

– Sedan kan det naturligtvis tillkomma fler misstankar under resans gång, säger Dangardt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur