Barn till asylsökande föräldrar har rätt till skolundervisning redan innan det har avgjorts om de får stanna i Sverige. Skolundervisningen ska påbörjas inom en månad från ankomsten till Sverige.
Invandrarbarnens rätt till undervisning ställer stora krav på Sveriges kommuner som snabbt måste ordna skolplats och tolkar åt elever som inte förstår svenska. I Vänersborg tvingas kommunen nu starta en helt ny skola för att få plats med omkring 200 invandrarbarn som anlänt under hösten.
En av de lokaler som Vänersborgs kommun överväger att använda som skola finns på Restads gård, som ursprungligen byggdes som ett sjukhus med över 1 000 vårdplatser.
Där vi kan så placerar vi ut barnen i den ordinarie skolan. Men vi kan inte placera ut så många barn. Då får vi ta hjälp av lokaler ute på Restad och en del andra lokaler som vi håller på att titta på i närområdet, säger Kent Javette, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Vänersborg, till P4 Väst.
Samtidigt som kommunen storsatsar på att ordna skolgång till invandrarbarn drabbas andra delar av den kommunala verksamheten av hårda besparingskrav. Tidigare i år fattade kommunen beslut om att lägga ned bland annat ett äldreboende och ett psykiatriboende, samt att höja avgifterna för hemsjukvård, färdtjänst och måltider åt pensionärer.
Att den nya invandrarskolan kommer att kräva stora resurser i form av nya lokaler, lärare och tolkar är emellertid inte kommunens bekymmer. Staten kommer nämligen att kompensera Vänersborg för de ökade kostnaderna.