Turkiets krig i Syrien

Erdogan: Kritiserar ni mig skickar jag 3,6 miljoner araber till EU

Publicerad 10 oktober 2019 kl 13.19

Utrikes. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar nu EU med miljontals invandrare om kritiken mot Turkiets invasion av norra Syrien fortsätter, uppger AFP.

Dela artikeln

Under onsdagen gick Turkiet in i norra Syrien, där kurdiska grupper har sitt fäste. Men invasionen har mött häftig kritik från olika håll.

Flera uppfattar agerandet som ett svek mot kurderna, som Turkiet ser som terrorister men som hjälpte till att förgöra Islamiska Staten.

Bland andra har Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kallat Turkiets agerande för ett brott mot folkrätten.

Men nu slår Turkiets president Erdogan tillbaka.

– Hallå EU, vakna upp. Jag säger det igen. Om ni försöker beskriva vår verksamhet som en invasion, är vår uppgift enkel: Vi öppnar dörrarna och skickar 3,6 miljoner invandrare till er, sade han under ett tal i parlamentet enligt AFP.

Detta är inte första gången Turkiet hotar skicka invandrarna till EU. I landet finns cirka 3,6 miljoner syrier, som landet lovat kontrollera i enlighet med ett avtal med EU. Turkiet ska ha fått flera miljarder euro för detta, men enligt landets regering är situationen ändå ohållbar. Landet har nu börjat skicka tillbaka syrier till hemlandet, varpå de förbjuds att återvända till Turkiet under fem år. Alla vill dock inte tillbaka till Syrien, utan hellre till Europa.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur