Näthatet på Lunds universitet

Erik Svensson: "Döm mig inte ohörd"

Publicerad 1 augusti 2013 kl 03.01

Replik.Erik Svensson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, har under veckan hamnat i hetluften efter att Fria Tider och andra alternativa medier uppmärksammat hans twitterattacker mot journalisten Ingrid Carlqvist. Nu svarar Svensson på kritiken och vädjar om förståelse i ett genmäle.

Gilla artikeln på Facebook

Mitt namn är Erik Svensson, den person som det nu skrivs om väldigt mycket på Fria Tider, Avpixlat och Exponerat. Jag vill bara ge några korta kommentarer, i hopp om att några av er som läser och skriver här ska få lite förståelse för min situation och inte döma mig alltför hårt.

Mina omdömeslösa ord till Ingrid Carlqvist på Twitter beklagar jag djupt, och har bett om ursäkt för på Twitter redan. Vad som har sagts kan inte göras ogjort, men det finns heller ingen anledning att urskulda dem. Allt jag kan göra nu är att vädja om er förståelse.

Någon av de som kommenterade skrev att "man ska inte sparka på den som redan ligger" och "vi är inte som stenkastarvänstern". Jag instämmer i detta, och vill betona att jag aldrig i hela mitt liv använt våld mot mina meningsmotståndare, och planerar aldrig att göra det. Jag har absolut ingen förståelse för det som ni kallar "stenkastarvänstern" och inte heller andra våldsbenäga extremister på höger-, vänster- eller mittenkanterna.

Det jag skrev om Carlqvist kan givetvis tolkas bokstavligen som att tänker spotta på henne, men jag kan försäkra att det har jag inga planer på att göra, varken på henne eller någon annan meningsmotståndare. Att uttrycka sig på detta vis var omdömeslöst och dumt, men uttryckte snarare en frustration och känsla, snarare än någonting jag hade för avsikt att realisera.

Jag vädjar till er som kommenterar samt redaktörer och andra läsare att inte döma mig ohörd och ensidigt baserad på den ensidigt negativa bild som ges av mig när man läser de många negativa kommentarerna här och på andra ställen. Fria Tider har redan skrivit tre (3!) artiklar om mig, och Lunds Universitet har mailbombats med klagomål och negativa kommentarer om mig.

Jag själv har fått flera hotfulla och hatfulla mail, med antydningar om att jag "borde få stryk", hopp om att jag ska sova dåligt på nätterna, önskan om att jag ska skjutas eller ta livet av mig, samt en skur av rasistiska, sexistiska och andra glåpord. Anonyma och halvanonyma personer har skrivit att de ger sig inte förrän jag avgår och blir av med mitt arbete och har hotat att de ska förfölja mig för resten av mitt liv. Även om jag som sagt tar avstånd från mina aggressiva ord mot Ingrid Carlqvist hoppas jag att de förnuftiga och människovänliga krafterna bland er som läser och kommenterar inser att den här affären har blåsts upp bortom alla rimliga proportioner och att det jag utsatts för är fullkomligt oacceptabelt. Det jag har utsatts för de senaste dagarna skulle jag ALDRIG vilja bli utsatt för igen, och är ingenting som jag önskar mina meningsmotståndare (inklusive Carlqvist) någonsin ska drabbas av heller.

Jag kan försäkra er att jag är en uppskattad lärare som oftast får höga omdömen på mina kurser från studenter och sällan eller aldrig några klagomål. Jag kan också försäkra er att ni som har barn och släktingar som vill studera vid LU ska känna er välkomna här, och att ni inte behöver oroa er för att jag ska behandla någon illa.

Slutligen: en del har jag redan pratat med och försökt resonera med via e-post, och mail som är artigt formulerade och resonabla försöker jag svara på i samma goda ton. De av er som nu har hört av er till Rektor och mina chefer kan gärna höra av er direkt till mig om ni vill veta mer detaljer än de jag givit här.

Jag hoppas också att en del av er som blivit arga och kanske skickat iväg omdömeslösa mail med olyckliga formuleringar liknande de jag har gjort ägnar sig åt lite eftertänksamhet och kanske rentav ångrar er. Det är aldrig försent att göra en "pudel" och ta tillbaka illa valda ord - oavsett om det är jag eller någon av er.

Jag postar denna kommentar i ett antal av de trådar där mitt fall nu diskuteras, om ni undrar över dubbelpubliceringen. Detta i syfte att nå så många som möjligt.

Med vänliga hälsningar och hopp om förståelse, sans och balans.

Erik Svensson


Nyheter från förstasidan

"Ausländer raus" – trenden sprider sig i Tyskland

Video. Tyskar sjunger förbjudna sången – över hela landet.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.