Näthatet på Lunds universitet

Näthatande professor får rätt av JO

Publicerad 17 mars 2015 kl 10.56

Lag & Rätt. Myndigheter vars anställda ägnar sig åt förtal eller personangrepp på Internet får inte be sina medarbetare att upphöra med beteendet, om övergreppen skett på fritiden. Dessutom får myndigheter inte ta avstånd från de anställdas agerande, enligt ett färskt JO-beslut som kritiserar Lunds universitet för att ha bett en kommunistisk professor att trappa ned på näthatet.

Gilla artikeln på Facebook

© LU

Erik Svensson är kommunist och professor vid Lunds universitet.

"Jag vill spotta dig i ansiktet om jag får chansen”, skrev Erik Svensson, kommunist och professor vid Lunds universitet, till Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist på Twitter. Därefter fyllde professorn på med ytterligare en rad hatiska textmeddelanden till den kvinnliga publicisten.

Efter att saken uppmärksammats i flera medier, däribland Sydsvenskan och Fria Tider, valde universitetsledningen att kalla in Svensson på ett samtal där man bad om en förklaring till hans agerande.

Men det var fel gjort av universitetet, menar JO, som i ett färskt uttalande kritiserar dekanen som tog beslutet att kalla in Svensson på samtal. I sitt beslut skriver man att hotet om att spotta Carlqvist i ansiktet omfattas av skyddet för "den grundlagsskyddande yttrandefriheten" och att myndigheter därför inte får ha synpunkter på att anställda ägnar sig åt näthat.

"Skyddet innebär att en myndighet inte får ingripa mot någon för att han eller hon har använt sig av sin grundlagsskyddade rätt att ge uttryck för sin uppfattning", heter det bland annat i beslutet.

Dessutom var det fel av universitetet att kalla Svenssons uttalanden för "mycket olyckliga", när Sydsvenskan frågade hur man ställde sig till hoten om att spotta Carlqvist i ansiktet. 

"Det är givetvis allvarligt och riskerar att leda till att de anställda inte vågar ge uttryck för sina åsikter. Av den anledningen vill jag understryka vikten av att företrädare för myndigheter inte uttalar sig på sätt som kan uppfattas som att myndigheten vill begränsa de anställdas yttrandefrihet", skriver JO i sitt beslut.

JO vägrar svara
När Fria Tider ringer JO-juristen Carl Lorentzon, som formulerat beslutet, vägrar han att svara på vad han menar med sin text. Han vill inte heller berätta vilka regler som gäller för myndighetsanställdas yttrandefrihet.

– När en justiteombudsman har fattat ett beslut så är det inte upp till mig att diskutera det med media, säger Lorentzon.

Det senaste halvåret har svenska domstolar entledigat flera nämndemän efter att tidningar avslöjat att de uttryckt sig invandringskritiskt på nätet – på fritiden. Men när Fria Tider frågar samma rättsregler gäller för nämndemän som för professorer vägrar JO:s jurist att klargöra rättsläget i frågan.

– Det här beslutet ser ut som det gör och det är det som JO kommer att svara på. I övrigt så är det ju så att då får man så att säga komma in med anmälningar om man tycker att det har gått snett i något annat sätt alltså, säger Lorentzon och tillägger i rask takt:

– Det är det som ligger i det extraordinära att JO utövar den här typen av tillsyn alltså.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.