Blandad härkomst fara vid leukemi

Publicerad 14 september 2013 kl 22.08

Mångfald.I smältdegeln New York har man svårt att hitta passande benmärg till leukemipatienter. Ju mer genetiskt blandad en människa är desto svårare blir det att hitta en passande donator.

Gilla artikeln på Facebook

Etniskt blandad bakgrund utgör en riskfaktor för leukemipatienter skriver Daily News.

Smältdegeln New York där människor från hela världen blandas har gjort situationen svår för leukemipatienter. Sökandet efter passande benmärg som kan rädda livet på sjuka personer av blandad etnisk härkomst har blivit komplicerat.

Vita har 93 procent chans att hitta en donator. Asiater har 73 procent att hitta en matchande benmärg. Bland svarta, som är en grupp som uppvisar större genetisk mångfald på grund av blandning med vita, är chansen 66 procent. Siffran är densamma för indianer och latinos.

Behandlingen med cellgifter dödar stamcellerna och patienten måste därför fylla på sin benmärg med nya. Allt annat än ett perfekt passande transplantat riskerar att resultera i att kroppen stöter bort det.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Mångfald

Nordens sociala tillit en guldgruva – som hotas av utomeuropeisk invandring

Den sociala tilliten i Norden är en unik "guldgruva", visar ny rapport.. Samtidigt är tilliten särskilt låg bland människor som kommer från utomeuropeiska länder.0 

Studie: Svenskar flyr när tredje världen flyttar in

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning.. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Kognitiva skillnader störst i Sverige

Sverige sämst på att lära invandrare läsa.. Skillnaden i läskunnighet mellan infödda och invandrare är större i Sverige än i något annat industriland.5 

Sidor

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0