Foto: FreedoomHouse

Syriska rebeller fördriver kristna

Publicerad 27 juli 2012 kl 22.38

Utrikes.Rebellmilis i den Fria syriska armén mördar och fördriver kristna syrier - som ett led i de etniska och religiösa konflikterna i landet. Samtidigt mobiliserar både rebellerna och myndigheterna tusentals soldater för en möjlig strid i Aleppo, Syriens folkrikaste stad, där många anser att ett "avgörande slag" kommer att utspelas.

Gilla artikeln på Facebook

I över ett år har syriska myndigheter stridit mot den utlandsstödda oppositionsmilisen i ett blodigt inbördeskrig med över tiotusen dödsoffer. Den tyska tidningen Der Spiegel berättar om mord och etnisk rensning mot den kristna minoriteten i landet.

Den syriska staden Quasyr i distriktet Homs har varit mål för våldsamma strider de senaste månaderna. Kontrollen över staden har växlat mellan landets försvarsmakt och rebellernas milis - och nu tycks rebellerna ha övertaget, vilket gjort att stadens kristna fruktar för sina liv.

Rebellerna har blivit mer uttalat islamistiska
- Det har alltid funnits kristna i Quasyr - det fanns omkring 10 000 här före kriget, säger Leila, matriark i Khouri-klanen som nu flytt till grannlandet Libanon.

- Trots att många av våra män jobbade inom statsförvaltningen, så kom vi bra överens med rebellerna under upprorets första månader, säger Leila, men i somras blev saker och ting värre, mumlade hon och blev tyst.

Hennes dotter Rim berättar att de är för rädda för att prata.

- I somras kom salafiter [extrema sunniter] hit till Quasyr, utlänningar. De uppviglade rebellerna mot oss. I moskéerna predikades att det var deras heliga plikt att fördriva oss, säger Rim och fortsätter.

- Vi blir ständigt anklagade för att arbeta för regimen. Vi kristna måste betala mutor till jihadisterna annars mördar de oss. Alla som tror på korset lider, säger Rim.

Rims man mördades i rebellernas vägspärr
Rim berättar om sin man, som följde med dem till Libanon, men var tvungen att återvända till Quasyr för att hämta matvaror till familjen från deras övergivna matbutik. Han mördades av rebeller för att han var kristen, fick de senare veta av vänner och släktingar.

- Han stoppades vid en av rebellernas vägkontroller nära ett bageri, säger Rim.

- Rebellerna visste att han var kristen. De tog honom sedan dumpade de hans döda kropp på hans föräldrars trappuppgång fyra eller fem timmar senare, säger Rim.

Det var inte bara Rims man som dödades av rebellerna. Rims mor Leila berättar.

- De sköt min svärson, en apotekare, i sitt hem, för att han stödde regeringen, säger Leila och tillägger hennes bror och två svärsöner också mördats.

Systematiska utrensningar
Även om fallet med Rim inte går att verifiera, är tecknen tydliga, skriver Der Spiegel. Jihadister har strömmat till rebellernas hjälp och de etniskreligiösa våldsamheterna har blivit allt värre som inbördeskriget rasat - med övergrepp från båda sidor.

Fria Tider skrev nyligen om hur terrorister från al-Qaida stridit i rebellernas led och hur inbördeskriget har fått tyngdpunkten i sunnit-shiitiska motsättningar. De sunnit-dominerade rebellerna ser med misstänksamhet på den shiitiska minoritetsgrupp, alawiterna, som landets president Assad själv tillhör. Det har gått så långt att regelrätta etniska rensningar utförs mot syriska minoriteter.

Ett tydlig exempel är massakern i staden Houla i distriktet Homs, där en massaker ägde rum i maj. Över hundra dödades varav hälften barn. Rebellerna var snabba att anklaga Assads regering för dådet som nekade, och efter fördömanden kallade ett dussin länder hem sina ambassadörer från Syrien i protest.

Dock avslöjade Frankfurter Allgemeine Zeitung genom ögonvittnesrapporter och genom att kartlägga de döda, att det i själva verket var rebellerna som massakrerade shiiter och Assad-lojalister i staden, var att sedan skylla på Assad.

Nu uppger flera källor att rebellerna håller på att fullborda sitt verk. New York Times beskriver hur rebeller gått från dörr till dörr och fördrivit och mördat kristna - så att det i dagsläget bara finns runt 400 kristna, mindre än en procent av den ursprungliga skaran, kvar i Homs. Många har flytt till grannlandet Libanon och en stor flyktingvåg kan komma att slå mot Europa.

Prästen Maximos al-Jamal sa till AP förra veckan att beväpnade män tvingade ut kristna ur staden under dödshot.

- Beväpnade män har sagt till det belägrade folket att lämna området, eller så dör de, sa al-Jamal rapporterar CBN.

Syrien - ett geopolitiskt spel
Konflikten i Syrien har till stor del sin grund i religiösa och politiska motsättningar. Syrien styrs av Assad, som är alawit, en shiitisk grupp. Dock är 70 procent av Syriens befolkning sunniter, en konkurrerande inriktning inom islam. Det är bland dessa rebellerna har sitt främsta stöd.

I Syrien finns det också en stor kristen minoritet på 10 procent, som sällar sig till Assad för skydd mot de allt mer radikalt islamistiska rebellerna. Därtill finns det en kurdisk grupp som utgör kring 8 procent av befolkningen, som ser upproret som en möjlighet att skaffa sig utrymme för en kurdisk stat. Den Uppsala-boende Abdulbaset Sieda, ledaren för Syriska nationella rådet och därmed hela oppositionen, är exilkurd.

Det shiitiska Iran, som utlovat militärt stöd om Syrien skulle bli invaderat av utländska makter, kan ses som allierade.

USA och dess arabiska allierade däremot, med bland annat sunnitiska Saudiarabien och Qatar, har stöttat rebellerna med både vapen och pengar. The Guardian har kartlagt syriska oppositionella och avslöjat att de till stor del är en USA-driven rörelse - då oppositionella ledare är djupt involverade i neokonservativa lobbygrupper och Bilderberger-gruppen.

Som en tredje part i spelet är terrororganisationen al-Qaida, som är extrema salafister, en sunnitisk rörelse, med stort stöd i bland annat Saudiarabien. al-Qaida ser shiiter som avfällingar.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.