Afghanamnestin
EU-domstolen i Luxemburg.

EU-domstolen granskar inte gymnasielagen – ingen kan stoppa den

Publicerad 6 oktober 2018 kl 09.11

Utrikes. EU-domstolen kommer inte granska den så kallade gymnasielagen, som ger utländska män utan asylskäl och utan giltiga id-handlingar en ny chans att stanna i Sverige. Det innebär att den hårt kritiserade lagstiftningen nu inte kan stoppas av någon juridisk instans, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

"Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas."

Så skrev Lagrådet tidigare i år i sin kritik mot afghanamnestin, eller gymnasielagen, som den rödgröna regeringen lyckades driva igenom tack vare Centerpartiet.

Lagen sågades även av Migrationsdomstolen i Malmö och Stockholm, som menade att lagen i delen som avser sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att den där "inte får tillämpas".

Förra veckan meddelade dock Migrationsöverdomstolen att lagen visst får tillämpas. Rätten slog bland annat fast att det omstridda sänkta beviskravet inte bryter mot EU-regler.

Samtidigt meddelas nu att EU-domstolen inte kommer pröva lagen, något Migrationsdomstolen i Göteborg hade begärt. Det innebär att ingen juridisk instans nu kan stoppa afghanamnestin.

– I korthet är det så att, dels har Migrationsöverdomstolen sagt sitt, hur man ser på frågan, de är ju överinstans till migrationsdomstolarna, säger Johan Sanner, chefsrådman i Göteborg, till Sveriges Radio samtidigt som han påpekar att handläggningstiden i EU-domstolen troligen skulle blivit upp emot 16 månader, vilket enligt honom är orimligt för en lagstiftning som ändå är tidsbegränsad.

Därför drog Migrationsdomstolen i Göteborg tillbaka sin begäran.

Drygt 11.000 invandrare hade ansökt om att få stanna i Sverige genom gymnasielagen när ansökningstiden löpte ut den 30 september.


Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0