Konflikten i Ukraina

EU-länder vill inte beväpna Ukraina

Publicerad 5 februari 2015 kl 15.19

Utrikes. En rad EU-länder avfärdar nu helt USA:s förslag att skicka dödliga vapen till Ukraina som stöd i det pågående inbördeskriget mot separatister i den östra delen av landet.

Gilla artikeln på Facebook

Leveranser av dödliga vapen till Ukraina har varit en av veckans snackisar. I måndags blev det känt att USA:s president Barack Obama  är redo att sätta in "direkt militär hjälp" till den västvänliga revolutionsregimen i Kiev, som ett svar på den ukrainska arméns förluster.

Flera av Obamas rådgivare har tidigare under vintern rekommenderat presidenten att överväga alternativet. USA har länge anklagat Ryssland för att förse rebellsidan med både vapen, ammunition och soldater – anklagelser som Ryssland kategoriskt tillbakavisat.

Företrädare för USA:s regering har uppgett att Obama vill ha stöd för ett beslut om vapenleveranser bland europeiska ledare. Det potentiella stödet verkar dock rejält skralt – och flera EU-länder har helt avfärdat idén att själva bistå Ukrainas ledarskap med dödliga vapen.

– Vi har inga planer på att skicka vapen till Ukraina i det här läget. Vi måste till varje pris undvika en vidare upptrappning av läget, sade Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian i ett uttalande under onsdagen, enligt Al-Jazeera.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som annars brukar förespråka hårda tag, sade sig i måndags vara emot leveranser av dödliga vapen.

Regeringarna i Ungern, Danmark, Finland, Tjeckien och Storbritannien är av liknande uppfattningar. På torsdagen avvisade även Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni kategoriskt förslaget om vapenleveranser till Ukraina.

Enligt ryska UD riskerar Washingtons vapenplaner att både trappa upp konflikten och hota Rysslands säkerhet. Dessutom kan ett beslut om vapenleveranser leda till att de rysk-amerikanska relationerna går in i ett djupt dödläge.

– Detta beslut blir ett kolossalt bakslag för våra relationer, inte minst om invånarna i Donbass nu kommer att dödas med amerikanska vapen, säger en talesman för det ryska departementet. 


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0