Korruption
Svensk politiker (Sara Skyttedal) i Europaparlamentet.

EU-parlamentarikerna vägrar berätta vad deras "kontorspengar" går till

Publicerad 16 april 2024 kl 07.55

EU. Förutom ett mycket väl tilltaget arvode får Europaparlamentariker också "kontorspengar" på över 56.000 kronor. Men hälften av de svenska partierna vägrar att berätta hur dessa skattemedel spenderas, rapporterar SVT Nyheter.

Dela artikeln

De månadsvisa utbetalningarna på cirka 56.000 kronor görs till EU-ledamöter för "allmänna utgifter" såsom teknisk utrustning, trycksaker och representation.

Ingen instans finns dock som övervakar hur skattepengarna används, och inte heller existerar någon skyldighet att redovisa överskott eller betala tillbaka pengar som blir över.

Trots tidigare uttalanden om att stödja "öppenhet" vägrar flera svenska ledamöter att visa upp sina kvitton. Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är bland de som avböjer att dela informationen med SVT, medan Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillåter journalisterna att granska kvittona.

Centerpartiets toppkandidat Emma Wiesner är en av de politiker som faktiskt redovisar hur hon har använt "kontorspengarna".

– Det är ofantliga summor. Jag tycker att det är beklagligt att fler kolleger inte väljer att vara öppna och transparenta för det spär på politikerföraktet, säger hon till SVT.

En EU-parlamentariker får ut närmare 91.000 kronor efter skatt i månaden som eget "arvode". Till lönen kommer förutom kontorskostnaderna även bland annat ett skattefritt "dagtraktamente" på motsvarande 4.000 kronor per dag under de dagar då politikern faktiskt utför någon form av arbete.

Många politiker i EU-parlamentet passar även på att sätta guldkant på tillvaron genom att ta emot olika former mutor av lobbyister.


Nyheter från förstasidan

"Ausländer raus" – trenden sprider sig i Tyskland

Video. Tyskar sjunger förbjudna sången – över hela landet.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.