Coronavaccin

EU utreder rapporter om mensrubbningar efter coronavaccin

Publicerad 11 februari 2022 kl 16.56

EU. EU:s läkemedelsmyndighet EMA utreder flera rapporter där kvinnor drabbats av onormalt stora blödningar eller slutat menstruera efter att ha tagit Moderna eller Pfizers vaccin mot covid-19, rapporterar Reuters. Efter oroliga reaktioner från kvinnor gick EMA på fredagseftermiddagen ut och underströk att det inte finns några "bevis" för att vaccinen påverkar fertiliteten.

Dela artikeln

Det är okänt om bolagens experimentella mRNA-vaccin, som just nu testas på mänskligheten, går att koppla till menstrations­störningarna eller om det saknar samband, enligt EMA.

En studie från den amerikanska myndigheten NIH har dock funnit att det bland 4.000 användare av en app som följer menstrationscyklerna hos kvinnor förekom störningar som var kopplade till coronavaccin.

EMA sade dock i december att sambandet fortfarande inte var bevisat, när en norsk studie också hade upptäckt en koppling mellan menstrautions­störningar och coronavaccin.

Efter fredagens pressmeddelande gick EMA ut med ett tillägg och underströk att det inte fanns några "bevis" för att corona­vaccinerna skadar fertiliteten, enligt Reuters.

Om vaccinerna skulle visa sig leda till sterilitet kan ersättningskraven mot staten dock bli omfattande. Personer som fick narkolepsi av läkaren Anders Tegnells vaccinprogram mot svininfluensan 2009 fick upp till miljoner kronor i ersättning per person, vilket ledde till att riksdagen fick anslå nya medel till de drygt 200 drabbade flera gånger.

Av de drygt 96.000 rapporter om misstänkta biverkningar som har kommit in till Läkemedelsverket bedöms 90 procent som lindriga och drygt 10 procent som allvarliga, rapporterade SVT den 1 februari.

En allvarlig biverkning är en sådan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse, enligt Läkemedelsverket.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.