EU: Rätt av Sverige bestraffa åsiktsbrott

Publicerad 9 februari 2012 kl 11.44

Lag & Rätt.Europadomstolen för mänskliga rättigheter gav idag Högsta domstolen i Sverige rätt som fällde fyra män för hets mot folkgrupp.

Gilla artikeln på Facebook

Domstolen konstaterar att Europakonventionen inte hindrar statsmakterna från att inskränka yttrandefriheten och förbjuda vissa opinionsyttringar. Därför ha Sverige rätt att bestraffa de män som spred flygblad från en nynazistisk tidskrift med kränkande texter om homosexuella i en skola i Hälsingland.

Tingsrätten fällde männen men målet överklagades hovrätten som kom till en helt annan slutsats och friade samtliga. När Högsta domstolen (HD) tog upp fallet blev det återigen en fällande dom.

Männen ville ha sitt fall prövat av Europadomstolen för mänskliga rättigheter eftersom de menade att deras yttrandefrihet har åsidosatts.

Europadomstolen konstaterar att yttrandefrihet visserligen är en mänsklig rättighet men denna inte ska anses gälla för uttalanden som kan uppfattas som kränkande. Alltså ger domstolen Sverige rätt och avslår de unga männens överklagande.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0