Edward Snowden
ÖVERKÖRDA: De flesta svenska parlamentariker försökte förgäves stoppa resolutionen mot övervakning av EU:s medborgare.

Europaparlamentet kräver asyl åt Snowden

Publicerad 1 november 2015 kl 14.41

EU. Trots massivt motstånd från svenska parlamentariker antog EU-parlamentet på torsdagen en skarpt formulerad resolution mot elektronisk massövervakning av EU:s medborgare, mot bakgrund av USA:s omfattande spionage i unionen. Resolutionen kräver också straffrihet och asyl för Edward Snowden i alla EU-länder.

Gilla artikeln på Facebook

I den skarpt formulerade resolutionen uppmanar Europaparlamentet EU:s medlemsstater att "lägga ner eventuella straffrättsliga åtal mot Edward Snowden och bevilja honom skydd" samt förhindra att han utlämnas till USA eller dess allierade.

Att många EU-länder trots avslöjandena om USA:s spionage i Europa faktiskt fortsätter att stifta lokala motsvarigheter av FRA-lagen och att ge sina underrättelsetjänster – som inte sällan samarbetar med USA – utökade befogenheter att spionera på sina egna medborgare är också någonting som bekymrar parlamentet.

"Europaparlamentet oroas över de lagar som nyligen har antagits i en del medlemsstater och som innebär att underrättelseorganens övervakningsbefogenheter utvidgas", skriver Europaparlamentet i resolutionen och tar upp Frankrike, Storbritannien och Nederländerna som exempel.

Vidare riktar parlamentet skarp kritik mot kommissionen för att den inte har gjort något för att förhindra fortsatt spionage efter att USA blivit påkomna med att bedriva omfattande avlyssning av EU:s institutioner.

"Europaparlamentet är besviket över att kommissionen inte har vidtagit åtgärder för att följa upp de detaljerade rekommendationer som gjordes i resolutionen för att öka itsäkerheten och internetintegriteten i EU", skriver man.

Resolutionen antogs med 285 röster mot 281. De flesta svenska parlamentariker röstade emot och i Socialdemokraternas partigrupp S&D gick ledamöterna till och med emot den egna partigruppens linje, som var bifall till resolutionen, och röstade istället nej.

Även Sverigedemokraternas ledamöter Kristina Winberg och Nalle Lundgren röstade nej till resolutionen medan FI, MP och C röstade ja i enlighet med sina respektive partigruppers linjer.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en "svensk" skjutning i Köpenhamn

Man avrättades på frisersalong. En dansk 15-åring träffades också av skotten och skadades i handen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.