Edward Snowden
En av NSA:s anläggningar i USA.

Folket i USA vill att Trump benådar Snowden

Publicerad 5 januari 2017 kl 14.31
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En stor andel av USA:s befolkning hoppas på att landets näste president benådar tidigare NSA-agenten Edward Snowden. Det uppmärksammar International Business Times.

Gilla artikeln på Facebook

IB Times publicerar sin artikel sedan Snowden själv på Twitter uppmärksammat en opinions­mätning utförd av The Economist/Yougov.

Enligt den mätningen svarar 40 procent av de tillfrågade att de tycker det var bra att Snowden avslöjade att NSA spionerade på amerikanska folket medan en lika stor andel tycker att det var dåligt gjort. Samtidigt är det endast 29 procent som tycker att han borde åtalas för det. 30 procent tycker istället att en benådning är på sin plats.

The Economist mätning, som genomfördes förra månaden, visar ett relativt starkt stöd för president Barack Obama. Det kan vara en indikation på att den inte är representativ för allmänheten och det bör poängteras att det var under president Obama som Snowden tvingades fly landet för att söka asyl i Ryssland.

Enligt andra webbenkäter som IB Times också refererar, en utförd av Denver Post och en annan på Heavy.com, vill en majoritet av amerikanerna att Snowden benådas.

Edward Snowden flög från sitt jobb på NSA på Hawaii i USA till Hongkong 20 maj 2013. Nästföljande månad avslöjade han tusentals hemliga dokument som publicerades av tidningar som The Guardian, The Washington Post, Der Spiegel och The New York Times. Själv reste han vidare till Moskva där han sökte och beviljades politisk asyl.

I USA är allmänhetens syn på den 33-årige före detta NSA-agenten splittrad. Vissa ser honom som en visselblåsare, hjälte och patriot. Andra anklagar honom för att vara en desertör och förrädare. USA:s regering har förgäves försökt förmå ryska myndigheter att utlämna Snowden, bland annat genom att lova att de inte tänker avrätta honom. I USA är han formellt anklagad för spioneri.

I september förra året släpptes filmen "Snowden", regisserad av Oliver Stone, som handlar om Edward Snowdens liv.


Nyheter från förstasidan

E-cigaretter kan ha gett lungskador

Flera dödsfall i USA. Nu varnar svenska Folkhälsomyndigheten för riskerna.0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0