Edward Snowden

Hollande i krismöte efter USA-spionage

Publicerad 24 juni 2015 kl 23.19

Utrikes. Den franske presidenten François Hollande kallade idag till krismöte med anledning av det USA-spionage mot Frankrike som igår avslöjades av WikiLeaks.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt dokumenten, som igår laddades upp på WikiLeaks hemsida, har den amerikanska underättelsetjänsten NSA spionerat på minst tre franska presidenter. Det läckta materialet utgör framförallt korta referat från hemliga överläggningar som de franska presidenterna har haft och har av NSA stämplats som topphemliga.

Hollande är själv en av dem som utsatts för USA:s spionage – så sent som i maj 2012 träffade han företrädare för den tyska oppositionen för hemliga överläggningar om den pågående finanskrisen och situationen i Grekland.

Enligt de läckta dokumenten ansåg Hollande att Tysklands förbundskansler Angela Merkel var för fixerad vid EU-ländernas finanspakt och uppfattade det som att hon gett upp när det gällde Grekland. Han såg även ett grekiskt utträde ur EU som en möjlighet redan då och oroade sig för att grekerna skulle få för sig att rösta på "fel" politiska partier om den ekonomiska situationen förvärrades.

Med anledning av de läckta dokumenten på WikiLeaks gick NSA:s talesman Ned Price ut och dementerade att man spionerar eller kommer att spionera på den franske presidenten, rapporterar AP.

– Vi arbetar nära Frankrike inom alla områden av internationellt intresse, fransmännen är oumbärliga samarbetspartners, hette det bland annat i uttalandet.

Price kommenterade däremot inte om NSA tidigare spionerat på Hollande eller hans två företrädare Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Israeler skyfflade bort dödad palestinier med bulldozer

Varning för starka bilder.. Makabra beteendet ledde till upplopp vid Gaza-gränsen.0 

Superteleskopet fångar stjärnornas krig

Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.. Ljuset når jorden precis i tid för att ny teknik ska kunna dokumentera förloppet på film.0 Plus

Tar hem ännu en seger i primärvalet. "Gratuleras" av Trump i hånfullt inlägg.0 

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0