Edward Snowden

Hollande i krismöte efter USA-spionage

Publicerad 24 juni 2015 kl 23.19

Utrikes. Den franske presidenten François Hollande kallade idag till krismöte med anledning av det USA-spionage mot Frankrike som igår avslöjades av WikiLeaks.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt dokumenten, som igår laddades upp på WikiLeaks hemsida, har den amerikanska underättelsetjänsten NSA spionerat på minst tre franska presidenter. Det läckta materialet utgör framförallt korta referat från hemliga överläggningar som de franska presidenterna har haft och har av NSA stämplats som topphemliga.

Hollande är själv en av dem som utsatts för USA:s spionage – så sent som i maj 2012 träffade han företrädare för den tyska oppositionen för hemliga överläggningar om den pågående finanskrisen och situationen i Grekland.

Enligt de läckta dokumenten ansåg Hollande att Tysklands förbundskansler Angela Merkel var för fixerad vid EU-ländernas finanspakt och uppfattade det som att hon gett upp när det gällde Grekland. Han såg även ett grekiskt utträde ur EU som en möjlighet redan då och oroade sig för att grekerna skulle få för sig att rösta på "fel" politiska partier om den ekonomiska situationen förvärrades.

Med anledning av de läckta dokumenten på WikiLeaks gick NSA:s talesman Ned Price ut och dementerade att man spionerar eller kommer att spionera på den franske presidenten, rapporterar AP.

– Vi arbetar nära Frankrike inom alla områden av internationellt intresse, fransmännen är oumbärliga samarbetspartners, hette det bland annat i uttalandet.

Price kommenterade däremot inte om NSA tidigare spionerat på Hollande eller hans två företrädare Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0