Gruppvåldtäkten på Järvafältet
Nina Svanberg har tidigare deltagit i kampanjer mot "näthat" mot kvinnliga journalister.

Expressen-kvinnan granskade "sexism hos polisen" innan hon mörkade gangsterns gruppvåldtäkt

Publicerad 2 november 2021 kl 20.03

Media. Expressens Nina Svanberg har fått hård kritik för sitt insmickrande reportage om gangstern Mehdi Sachit, som är dömd för en av Sveriges mest bestialiska gruppvåldtäkter. Nu uppmärksammas att Svanberg tidigare gjort feministiska reportage om bland annat påstådd "sexism" inom polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Expressen pressas hårt efter sin publicering av Nina Svanbergs skandalreportage förra veckan.

I reportaget intervjuas Mehdi ”Dumlee” Sachit från Dödspatrullen, men tidningen nämner inget om att han är dömd för en utdragen och bestialisk gruppvåldtäkt på en svensk flicka, som bland annat penetrerades med en pistol så att hon nästan förblödde.

På diskussionsforumet Flashback uppmärksammas nu att samma Nina Svanberg under åren har skrivit en rad andra reportage – med feministisk prägel och udden riktad mot svenska män.

En användare sammanfattar Svanbergs journalistgärning med att hon generellt uttrycker "avsky mot svenska män samtidigt som hon hela tiden förhärligar utländska män".

I november 2017 publicerades en artikel av Svanberg i Expressen som handlar om en påstådd "bastukultur" inom polisen där "kvinnliga chefer trycks tillbaka" och poliskvinnor får "öknamn".

Nina Svanberg har också "wallraffat" som som städerska på en Finlandsfärja för att visa att fulla svenska män utsätter kvinnor för olämpliga kommentarer och ovälkomna blickar.

På Twitter har Nina Svanberg gett uttryck för sina feministiska tankar och ömmat för invandrare från tredje världen och deras situation. Hon har ondgjort sig över "mansplainare" och hånat SD-väljare.

Innan hon började på Expressen jobbade Nina Svanberg för Bonniers fiaskoprojekt KIT. Där lyfte hon bland annat fram invandrare som "hjältar" efter terrordådet på Drottninggatan 2017 och uppmärksammade "vardagsrasism" mot samer.

Hon har också hyllat att "mäns våld mot kvinnor blir obligatoriskt ämne på juristutbildningen" och "avlivat myter" om att det skulle byggas många moskéer i Sverige.

Det har även uppmärksammats att det var Nina Svanberg som barskt stoppade medarbetare på den alternativa mediesajten Nya Dagbladet när de försökte intervjua Expressen dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson om censur år 2018:

I samband med den kritik som nu riktas mot Expressen har Nina Svanberg beklagat sig över att hon fått otrevliga mejl från läsare.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Media

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Villkorlig dom för Twitter-inlägg.. Brottet extra allvarligt eftersom Jonna Sima är journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0