Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Här, på väg mot den ryska flottbasen i Kaliningrad, befann sig det ryska SAR-fartyget Professor Logachev idag på förmiddagen.

Ryskt räddningsfartyg siktat utanför svenska territorialgränsen

Publicerad 21 oktober 2014 kl 17.07

Inrikes. Enligt exklusiva uppgifter till Fria Tider uppges det ryska räddningsfartyget Professor Logachev ha varit på väg från den svenska gränsen mot den ryska flottbasen i Kaliningrad idag på förmiddagen.

Gilla artikeln på Facebook

Av transponderdata som fanns tillgängligt på internetsidan marinetraffic.com i söndags framgick att fartyget då var på väg från St. Petersburg mot den svenska gränsen. Därefter "försvann" fartyget från den internetbaserade fartygstrafikservicen. Enligt AIS-data (Automatic Identification System) var fartyget då på väg mot Las Palmas.

Fartyget väckte under helgen, tillsammans med en rysk oljetanker, stor uppmärksamhet i svensk media då de båda uppförde sig mystiskt på Östersjön utanför den svenska gränsen.

Nu har dock en uppgiftslämnare som arbetar på Östersjön och som har kontaktat Fria Tider under dagen uppgett att fartyget siktats vid den "rysk-svenska gränsen". Uppgiftslämnaren arbetar ombord på ett av de många fartyg som trafikerar Östersjön.

Idag vid tiotiden på förmiddagen hade Professor Logachev satt kurs mot den ryska flottbasen i Kalininggrad och uppges enligt uppgiftslämnaren ha haft "begränsad manöverförmåga" och rörde sig med en hastighet på 3,7 knop.

Försvarsmakten vill dock inte kommentera uppgifterna kring fartyget utan hänvisar till presskonferensen ikväll.

– Vi kommer att ta alla sådana här frågor från media vid vår presskonferens klockan 18, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till Fria Tider.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.