Ubåtsjakten i Stockholms skärgård

Oklara uppgifter om ryskt nödsamtal

Publicerad 28 oktober 2014 kl 17.34

Inrikes. Den 18 november avslöjade Svenska Dagbladet att ubåtsjakten i Stockholms skärgård föregicks av ett avlyssnat nödsamtal på ryska. Men enligt en källa inom Försvarsmakten är uppgifterna falska, skriver Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska Dagbladet hänvisade i sin artikel till källor från "Sveriges signalspaning", som torsdagen den 16 oktober, inför ubåtslarmet, skulle ha avlyssnat ett krypterat nödsamtal mellan en sändare i skärgården och en sändare i Kaliningrad.

"Detta tyder på att det kan finnas en skadad rysk ubåt på svenskt vatten", konstaterade tidningen.

Men när Dagens Nyheter försökte begära ut en kopia av ljudupptagningen från Försvarsmakten så visade det sig att någon sådan handling inte existerade. Något ryskt nödsamtal har över huvud taget inte förekommit i Försvarsmaktens utredning i samband med den misstänkta undervattensaktiviteten, enligt tidningen.

– Jag tyckte det var lika spännande att läsa om det ryska nödsamtalet som du. Men det finns inget sådant – uppgiften är felaktig, säger en källa på Marinens underrättelsetjänst (MTS-M2) till Dagens Nyheter.

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén håller dock fast vid uppgifterna.

– Vi har inte sett några skäl att misstro de uppgifter vi fick. Och det ser vi fortfarande inte. Vi kan självklart inte gå in på detaljer om våra källor eftersom dessa omfattas av grundlagens meddelarskydd. Men vi vill betona att det fanns andra uppgifter i vårt material som vi valde att inte publicera och som även de stärkte oss i bedömningen att uppgifterna är trovärdiga, säger Fredric Karén.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Sabuni hotar med extraval om Löfven ökar invandringen

Kommer inte acceptera regeringens planer.. Centern oroliga att januariavtalet faller – försöker pressa L att backa.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0