Ubåtsjakten i Stockholms skärgård

Oklara uppgifter om ryskt nödsamtal

Publicerad 28 oktober 2014 kl 17.34

Inrikes. Den 18 november avslöjade Svenska Dagbladet att ubåtsjakten i Stockholms skärgård föregicks av ett avlyssnat nödsamtal på ryska. Men enligt en källa inom Försvarsmakten är uppgifterna falska, skriver Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska Dagbladet hänvisade i sin artikel till källor från "Sveriges signalspaning", som torsdagen den 16 oktober, inför ubåtslarmet, skulle ha avlyssnat ett krypterat nödsamtal mellan en sändare i skärgården och en sändare i Kaliningrad.

"Detta tyder på att det kan finnas en skadad rysk ubåt på svenskt vatten", konstaterade tidningen.

Men när Dagens Nyheter försökte begära ut en kopia av ljudupptagningen från Försvarsmakten så visade det sig att någon sådan handling inte existerade. Något ryskt nödsamtal har över huvud taget inte förekommit i Försvarsmaktens utredning i samband med den misstänkta undervattensaktiviteten, enligt tidningen.

– Jag tyckte det var lika spännande att läsa om det ryska nödsamtalet som du. Men det finns inget sådant – uppgiften är felaktig, säger en källa på Marinens underrättelsetjänst (MTS-M2) till Dagens Nyheter.

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén håller dock fast vid uppgifterna.

– Vi har inte sett några skäl att misstro de uppgifter vi fick. Och det ser vi fortfarande inte. Vi kan självklart inte gå in på detaljer om våra källor eftersom dessa omfattas av grundlagens meddelarskydd. Men vi vill betona att det fanns andra uppgifter i vårt material som vi valde att inte publicera och som även de stärkte oss i bedömningen att uppgifterna är trovärdiga, säger Fredric Karén.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Expo-bankirens nya svåra nederlag

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0