Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Denna båt uppges ha misstagits för en ubåt.

Det här är ingen ubåt

Publicerad 13 april 2015 kl 15.02

Inrikes. En av de misstänkta ubåtsobservationerna under Försvarsmaktens ubåtsjakt i oktober förra året har visat sig vara en arbetsbåt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den pensionerade överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman som den 31 oktober fotograferade en farkost ute vid inloppet till Gåshaga på Lidingö och som då kände sig säker på att det han såg var en ubåt.

– För mig som har hållit på med det här i 30 år och tittat på en massa ubåtsbilder, ryska och amerikanska och alla möjliga, så spontant var det solklart ubåt, säger han till Svenska dagbladet.

Försvaret klassade först observationen som en tvåa på en sexgradig skala, vilket betyder "trolig ubåt". Nu har man alltså graderat ned observationen till en femma, vilket betyder "icke ubåt".

Kvimans observation gjordes drygt två veckor efter att Försvarsmakten inlett sin medialt mycket uppmärksammade jakt efter främmande undervattensverksamhet i skärgården utanför Stockholm. Vid ubåtsjakten uppgav försvaret att en av de egna sensorerna gjort en observation som klassades som en etta, vilket betyder konstaterad ubåt.

Den farkost som Kviman observerade två veckor senare tror nu Försvarsmakten i själva verket var båten Time bandit, en drygt tio meter lång plastbåt som ägs av företaget Sjötransporter i Stockholm AB.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Etablissemangsjournalisten fick obekväm motfråga. Hade svårt att hantera Vladimir Putin under intervjun från Kreml.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.