Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Ubåtsjakten i Kanholmsfjärden slutade den 24 oktober 2014 och kostade skattebetalarna över 20 miljoner kronor.

"Bekräftad ubåt" var svenskt oväsen

Publicerad 11 juni 2016 kl 12.22

Inrikes. Försvarsmaktens huvudbevis för att en utländsk ubåt opererade i Stockholms skärgård i oktober 2014 var en ljudinspelning som påstods visa främmande undervattens­verksamhet. Men när myndigheten upptäckte att ljudet i själva verket kom från svensk verksamhet hemligstämplades uppgifterna av pinsamhets­skäl, avslöjar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 14 november 2014, några veckor efter den uppmärksammade ubåtsjakten i Stockholms skärgård, som Försvarsmakten gick ut med uppgifterna att en främmande ubåt kränkt landets gränser.

– Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens egna sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt svenskt uppträdande och observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån – bekräftad ubåt – och är avgörande för konstaterandet att kränkning faktiskt har ägt rum, sade överbefälhavare Sverker Göranson.

Men när samme Göranson i höstas träffade regeringens säkerhetspolitiska råd berättade han att den avgörande observationen inte längre var korrekt. Stefan Löfven ska enligt Ekots uppgifter ha blivit upprörd eftersom han själv stod bredvid ÖB under presskonferensen 2014 och kritiserade den utländska kränkningen på delvis felaktig grund.

"Men precis som Försvarsmakten har regeringen valt att inte offentliggöra uppgiften att det rörde sig om ett ljud från en svensk källa, bland annat för att det skulle vara pinsamt för Försvarsmakten men också för att det hela tiden varit Försvarsmakten som informerat om händelsen", skriver Ekot på sin hemsida.

Märklig bogsering
Enligt Ekot vidhåller Försvarsmakten dock att en kränkning ägde rum, baserat på observationer från privatpersoner och bottenspår. Medan ubåtsjakten pågick publicerade Fria Tider bilder på ett ryskt fartyg som såg ut att bogsera ett stort undervattensföremål från svenskt vatten.

Fartyget signalerade begränsad manöverförmåga, stort djupgående och utgav sig för att vara på väg till Las Palmas – när det i själva verket stävade rakt mot den ryska flottbasen i Kaliningrad.

I Expressen dementerade den ryska redaren att man hade en ubåt på släp, men förklarade inte de märkliga uppgifterna som fartyget signalerade genom sina dagersignaler och den elektroniska fartygstrafikservicen AIS.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.