För lång och trogen tjänst? – Reinfeldt får toppjobb hos Bank of America Merrill Lynch

Publicerad 15 mars 2016 kl 20.06

Ekonomi. Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har nu fått ett toppjobb som "senior rådgivare" åt den internationella finansjätten Bank of America Merrill Lynch, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Gilla artikeln på Facebook

Av Fredrik Reinfeldts personliga cv framgår att 50-åringen aldrig har haft ett riktigt jobb. Istället har han försörjt sig på olika skattefinansierade politiska poster. Men nu är det alltså för första gången dags att komma i kontakt med arbetslivet.

– Det gläder mig att få möjligheten att arbeta med Bank of America Merrill Lynchs team, säger Reinfeldt i en kommentar.

Trots att han helt saknar arbetslivserfarenhet väntas deltidsuppdraget åt bankjätten vara mycket högavlönat. Exakt hur mycket Reinfeldt får är "hemligt", men det är sedan tidigare känt att Swedbank har betalat samme politiker drygt 100.000 kronor i timmen för att "föreläsa". Det avslöjades i samband med att det kom fram att Reinfeldt under samma period gått på bidrag och fått 156.000 kronor från skattebetalarna varje månad.

Som statsminister under åren 2006 till 2014 vidtog Reinfeldt och hans finansminister Anders Borg flera åtgärder som uppskattades mycket av den internationella finansbranschen. En av politikerduons första åtgärder var att sälja ut Stockholmsbörsen OMX till amerikanska Nasdaq – en utförsäljning som kritiserats i efterhand för att ha skett till kraftigt underpris.

En annan hos finanseliten populär åtgärd som Reinfeldt och Borg genomförde var att skänka de banker som är verksamma på den svenska marknaden 1.500 miljarder (ej tryckfel) skattekronor i statliga garantier under 2008. Garantin ställdes ut i form av en gåva från skattebetalarna till banksektorn och Ekot rapporterade samtidigt att syftet med transaktionen var öka priserna på den svenska bostadsmarknaden.

Den amerikanska finanseliten reagerade mycket positivt på den svenske statsministerns agerande och bankjätten JP Morgan skapade till och med en särskild tjänst åt hans bror Henrik Reinfeldt. En tjänst som han enligt sin Linkedin-profil fortfarande har kvar. Anders Borg fick i samband med regeringsskiftet en lukrativ tjänst som "rådgivare" åt amerikanska Citibank.

Bank of America Merrill Lynch förklarar emellertid sin rekrytering av Fredrik Reinfeldt med att man behöver hans unika "kompetens".

– Fredrik Reinfeldt är en av Europas mest respekterade politiker på senare år. Han kommer att bidra med unika insikter för våra kunder och för våra kollegor. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom när vi nu fortsätter att utveckla vår verksamhet i EMEA-regionen, säger Johan Lustig, chef för Nordic Corporate och Investment Banking på Bank of America Merrill Lynch, i ett pressmeddelande.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0