Knivmordet på Göingeskolan
Arminas Pileckas (infälld) blev knivhuggen i hjärtat när den 14-årige syriern skulle upprätta sin heder.

Föräldrarna: 15-åringen mördades för att han skyddade svensk flicka från arabiska sextrakasserier

Publicerad 13 januari 2016 kl 20.51

Inrikes. Den litauiske pojken Arminas Pileckas, 15, blev i måndags knivmördad av en elev från arabvärlden efter att ha skyddat en flicka som mördaren hade utsatt för trakasserier. Nu talar offrets föräldrar ut om mordet – och riktar hård kritik mot att svensk media utmålar mördaren som ett offer.
  – I Litauen pratar alla öppet om flyktingproblemen. I Sverige döljer man allt, säger pappan.

Dela artikeln

– Svensk press skriver att Arminas misshandlade [den arabiske eleven]. Men det stämmer inte, berättar pappan i en intervju med den litauiska tidningen lrytas.

Enligt pappan var bakgrunden till mordet på Göingeskolan i skånska Broby istället att Arminas hamnat i ett mindre bråk med den arabiske eleven i december. Araben hade sextrakasserat en flicka och Arminas ryckte in till hennes försvar.

– En vecka senare gick vi till skolan och hade ett möte. Pojken svor att hämnas på honom, och det gjorde han också, säger pappan.

I måndags, den första dagen på vårterminen, skred den 14-årige araben till verket. Han tog med sig en kökskniv till skolan och högg oprovocerat Arminas i ryggen. Kniven träffade hjärtat och Arminas dog senare av sina skador. Enligt uppgifter i media hade 14-åringen planerat mordet genom att under jullovet söka information om att döda med kniv på nätet.

Fick sin heder kränkt
Aftonbladet lät på tisdagen den misstänkte arabens pappa lägga ut texten och beskriva bråket som en misshandel från Arminas sida. Enligt honom skedde mordet på grund av att sonens "heder" hade kränkts.

– Skolan gjorde inget för att hjälpa honom och upprätta hans heder. I stället var min son tvungen att träffa [Arminas] varje dag i skolan. Det gjorde honom väldigt upprörd, säger arabens pappa till Aftonbladet.

Expressen översatte tidigare idag intervjun med Arminas föräldrar i lrytas. Den vänsterliberala tidningen utelämnar dock föräldrarnas kritik mot svenska medier, uppgiften om förövarens syriska bakgrund samt uppgiften om att Arminas hade försvarat en flicka.

I en intervju med litauiska Delfi uppger Arminas pappa att han upplever sig bli tystad på grund av politisk korrekthet.

Pappan: Svenskarna mörkar problemen
– Svenska poliser berättar för mig att utredningen pågår och att det inte behövs något mer, att de kommer att lösa allt. Vi har inte ens pratat med svensk media. Men samtidigt fick flyktingbarnets pappa fritt sprida lögner i svenska medier, säger han.

– Föräldrarna till flickan som Arminas hjälpte att försvara sig mot flyktingarna vågar inte heller prata med oss. Hos oss i Litauen pratar alla öppet om flyktingproblemen. I Sverige döljer man allt, fortsätter han.

Enligt pappan är situationen i Broby, som nyligen tagit emot ett stort antal asylsökare från tredje världen, bortom kontroll.

– En litauisk flicka blev attackerad för ett par månader sedan. De försökte våldta henne. Polisen gjorde ingenting då.

Han tillbakavisar också Aftonbladets uppgifter om att Arminas skulle ha "mobbat" den 14-åriga syriern.

– Det är en lögn. Tre elever från skolan bekräftar att det inte skedde någon mobbning mot flyktingpojken.

Arminas hade gått i svensk skola i två år och var svensk medborgare. Hans pappa berättar att sonen var mycket omtyckt på skolan.

– Han var duktig, arbetsam och glad. Han hade många svenska vänner och alla tyckte om honom.

Uppgiften bekräftas av en 15-årig flicka som gick i samma klass som Arminas.

– Han var en riktig glädjespridare. Väldigt trevlig och snäll. Han var en stor punkt i klassrummet. Om hela klassen var nere var han en sådan person som alltid kunde få klassen att skratta, säger hon till Kvällsposten.


Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.