Få stockholmare har antikroppar mot covid-19

Publicerad 20 maj 2020 kl 17.31

Vetenskap. Folkhälsomyndigheten har i sina kalkyler räknat med att "flockimmunitet" mot covid-19 är nära förestående – åtminstone i Stockholm. Men nu tyder myndighetens egna analyser på att verkligheten är en annan.

Gilla artikeln på Facebook

FHM samlar under åtta veckor under våren in blodprover från laboratorier i klinisk kemi och klinisk immunologi i nio regioner. Totalt samlas 1.200 prover in varje vecka för analys av antikroppar.

Analyserna för vecka 18 (totalt 1.104 analyserade prover) visar som väntat störst andel positiva antikroppstester i Stockholm. Totalt 7,3 procent av de insamlade blodproverna från personer i Stockholm var positiva i antikroppsundersökningen, vilket kan jämföras med totalt 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland.

För att "flockimmunitet" ska uppstå måste enligt experterna någonstans mellan 40 och 70 procent av befolkningen vara immuna mot covid-19. Folkhälsomyndighetens modeller har tidigare påståtts visa att en sådan flockimmunitet är på väg i Stockholm.

– Våra modellerare tror att det kan bli flockimmunitet i Stockholm någonstans i maj, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i norska NRK i mitten av april.

Tidigare i maj sade Tegnell istället till TT att han trodde att flockimmuniteten kunde uppnås i juni.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg

Tros ha begravts med gravgåvor.. "Visar hur lika varandra vi är över årtusendena ."0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet

Ökad riskbenägenhet, lägre empati.... Nu slår forskarna larm om vanliga värktabletternas okända effekter.0 Plus

Vetenskap

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Myt om "Fattigsverige" synas av forskare. Svenska arbetare hade bättre betalt än de allra flesta innan S grep makten.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0