Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Facebook avlyssnade Messenger-användares samtal

Publicerad 14 augusti 2019 kl 16.22

Media. Facebook erkänner nu att man anlitat hundratals personer som ägnat sig åt att lyssna av och skriva ut användares privata samtal via tjänsten Messenger.

Gilla artikeln på Facebook

Facebook uppger att man har "tagit en paus" i verksamheten sedan drygt en vecka tillbaka, rapporterar Yle.

Enligt Bloomberg hade nätjätten anlitat hundratals personer för att lyssna av och transkribera inspelade samtal från Messenger. De som skötte övervakningen fick själva inte veta var ljudinspelningarna kom ifrån.

– I stort sett så gör vi som Apple och Google. För över en vecka sedan upphörde vi med att ge folk i uppdrag att lyssna och skriva ut samtal, meddelade Facebook i en kommentar på onsdagen, enligt Yle.

Apple och Google har nyligen meddelat att de slutat med liknande avlyssningar av sina användares samtal. Fria Tider skrev på tisdagen om att även privata Skypesamtal har avlyssnas av konsulter till Microsoft.

IT-jättarna har försvarat sig med att verksamheten har handlat om att utveckla artificiell intelligens och metoder för översättning.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Media

Vetenskap

Nya DNA-analyser ger "överraskande" bild av svenskarnas härkomst. Nya buden: Därifrån kom våra förfäder på stenåldern.0 Plus

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0