Fackligt förbund vill att alla poliser dör "på ett sätt som innebär mycket lidande"

Publicerad 20 november 2016 kl 12.27
Av Mattias Albinsson

Politik. Syndikalistiska ungdoms­förbundet (Suf), som är fristående från men har kopplingar till Sveriges arbetares central­organisation (SAC), önskar livet ur alla poliser "på ett sätt som innebär mycket lidande för dem och deras anhöriga".

Gilla artikeln på Facebook

Utspelet gjordes under lördagen på Twitter av förbundets Göteborgs­sektion och "gillades" därefter även av Stockholms­avdelningen.

Suf listades tidigare av Säkerhets­polisen som en av "de mest aktiva grupperingarna" inom den autonoma miljön vid sidan av Antifascistisk aktion (Afa). Under valrörelsen 2006 genomförde organisationen flera attentat mot Center­partiets vallokaler. Även numera nedlagda Revolutionära fronten räknades av Säpo till de grupperingarna.

Suf tillhör därmed den vänster­extrema sfär i Sverige där även Research­gruppen, tidigare kallad Afa dokumentation, samt Expo ingår. De båda grupperingarna tillhör rörelsens mer städade gren, även om mer handgripliga aktioner förekommer.

Här ingriper polisen mot Expo-mannens hembesök

Till syndikalist­ernas mer kända tidigare medlemmar och aktivister hör nuvarande utbildnings­minister Gustav Fridolin (MP). Han var så kallad "antirasistisk kampanjledare" för ett lokalt förbund i Skåne samtidigt som han var språkrör för Grön ungdom.

Ungdoms­förbundet Suf är inte ett fackförbund. Däremot arbetar de ofta med fackliga frågor, uppmanar ungdomar att engagera sig fackligt samt uppmanar till fackliga stridsåtgärder. Enligt SAC samarbetar de båda organisationerna med varandra runt olika kampanjer.

Trots det kontroversiella utspelet och Suf:s historia av attentat mot Center­partiet gillades Twitter­inlägget om att alla poliser ska dö "på ett sätt som innebär mycket lidande" av Olivia Erixon som är ekonomisk­politisk talesman för Center­partiets ungdoms­förbund (Cuf). Det är oklart om gilla­markeringen var medveten eller ett misstag.

På Twitter har många, kanske inte minst poliser, upprörts över Suf:s hatiska utspel. Flera frågar sig om syndikalisterna, trots allt, inte förväntar sig att polisen kommer när de ringer och behöver hjälp. "Vem skulle du ringa om du eller din familj behövde hjälp?" undrar en man.

Fria Tider har sökt Suf och Olivia Erixon.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.